За родители

Начало | За родители | 5 прости действия благодарение на които ще намерите общ език с детето си

5 прости действия благодарение на които ще намерите общ език с детето си

Аз детето | 2018-03-08

5 прости действия благодарение на които ще намерите общ език с детето си

Конфликти с децата възникват винаги, дори и ако сте най-любящите, разбиращи и спокойни родители в целия свят. Психолози, цитирани от parents.com, твърдят, че най-честите причини за такива конфликти са свързани с нарушаването на личното пространство на детето. Или поне неговото усещане, че правим това. Целият този процес започва около 3-годишна възраст. Тогава детето активно започва да се противопоставя на инструкциите или съветите на родителите си за най-обикновени неща, защото иска да бъде самостоятелна личност и да взема решенията само. Това желание може да продължи активно чак до 9 години, като приема различни форми. Затова повечето родители често се изправят пред предизвикателството как да обяснят на детето си, че е хубаво да си измие зъбите, ръцете или да си легне преди 22 часа, да напише домашните си и още куп такива обикновени неща, които то винаги посреща с отказ. Често накрая се стига до караници, които никой не иска. Но как тогава да накарате малчугана да разбере, че това са необходими правила за добро поведение без да се стига до конфликти?

Благодарение на детски психолози дали различните свои съвети от parents.com ние успяхме да направим този списък с 5 прости и ефективни действия, с които да избегнете много конфликти!

Наблегнете на положителното

Никой не харесва критиката. Спомнете си чувствата си последния път, когато критикуваха вас. Тогава ще почувствате каква вълна от възмущение се издига и в детето. Дразненето и обидата, преживени от малчугана, му пречат да разбере съвета ви и че той всъщност е полезен, затова се научете да смекчавате критиките и забележките. Опитайте най-простия начин: критика плюс похвала и ще видите съвсем различен резултат!

Предложете избор

Да си изградиш определен дневен режим за домашни и сън определено е необходимо. И често съпротивата у детето идва не от нещата, които трябва да направи, а от това, че му ги казвате със заповеднически тон или като нещо, което трябва да направи без право на избор. Затова просто му дайте право на избор! При това тук въобще нямаме предвид да му дадете дали да избира да го прави или не! Така например можете просто да му предложите къде да напише домашното си или каква паста за зъби да използва. Способността да избира и взема решение значително увеличава самочувствието му, но при такова право на избор детето все пак ще свърши нужното и при това с повече желание.

Не отвличайте вниманието от важните дела

Такова просто правило за родителите често е трудноизпълнимо. Просто защото повечето от делата на детето изглеждат незначителни за нас. Представете си, че детето си играе с лего, което за вас е просто игра, която то може да прекъсне веднага щом вие му кажете, например защото искате да му покажете как се правят палачинки... Не обезценявайте действията на детето, представяйки му, че само вашите са важни! Уважавайте личното му пространство. Представете си как би реагирал един възрастен на негово място? Да попитате малчугана дали може да прекъсне за момент играта е далеч по-добър подход.

Понякога отстъпвайте от правилата

Когато възрастен играе с дете, често обича да натяква, че всички „правила“ трябва да се спазват и че няма как да бъдете роботи например, защото е физически невъзможно. Често изтъквайки подобни факти, смятаме, че това е добър образователен момент, защото в живота на възрастните има много правила с които е необходимо да се помирим и да спазваме. Но какво ще кажете за творчеството, инициативността, въображението? Те не са ли важни? Така че понякога оставяйте детето да измисля собствени правила, особено за забавленията. Изведнъж новата игра ще бъде много по-забавна и по-ярка от обикновено! И ако не се получи съвсем така, това е чудесна илюстрация за факта, че новото не е непременно по-добро, но си заслужава да опитате.

Поискайте съвет

Всеки се чувства горд от себе си, когато някой поиска съвет, децата също не са изключение от това. Както и възрастните те се радват да разберат, че тяхното мнение е ценно. Исканията за съвет са особено ефективни при по-младите ученици: на тази възраст те се стремят да поемат повече отговорност. Задавайте директни въпроси, помогнете за вземането на решения, това ще позволи на детето да се почувства сериозен човек и ще му покажете, че доверието е много важно между близките хора.

Снимки: Az-deteto.bg



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град