любопитно

Начало | любопитно | Знаете ли откъде идва пясъкът по плажа?

Знаете ли откъде идва пясъкът по плажа?

Аз детето | 2023-07-10

Знаете ли откъде идва пясъкът по плажа?

Посещавали ли сте някога плаж? Ако е така, знаете, че няма нищо по-хубаво от слънчев ден и игра на плажа. Много деца обичат да строят пясъчни замъци. Други лежат на удобни плажни кърпи и слушат звуците на морето. Чудили ли сте се някога откъде точно идва този пясък?

Отговорът се крие в процес, наречен ерозия. Това е бавното износване на обект от природни сили. В този случай ерозията на скалите води до пясъчните плажове, на които се радват хората по целия свят. В много случаи процесът започва с планините. Сили като вятър и вода карат планините да ерозират с времето. Скалите се разпадат на малки частици, които след това се движат надолу по потоци и реки, докато стигнат до морето или океана. Вълните и приливите разяждат скалите и частиците още повече, докато се превърнат в пясък. Екологът и автор Рейчъл Карсън обобщава: „Във всеки плаж, във всяка песъчинка има история на Земята.“ Пясъкът е част от цикъл – такъв, който често започва далеч от брега. Експертите твърдят, че пясъкът на всеки плаж на Земята е уникален. Разказва историята откъде идва, ако знаете какво да търсите.

В много случаи можете да научите за състава на пясъка от неговия цвят. Повечето плажове са покрити с кафяв пясък. Но виждали ли сте някога плаж с черен пясък? Какво ще кажете за розово или бяло? Всички тези цветове сочат към различни източници на пясък, измит от вълните. Жълтокафявият пясък се състои предимно от кварц, оцветен от железен оксид. Той също така съдържа вещество, наречено фелдшпат. Черният пясък съдържа вулканичен материал. Произлиза от ерозирала лава и базалтови скали. Плажове с черен пясък са често срещани в райони с вулканична активност. Къде можете да намерите плажове с розов пясък? Те се намират по целия свят. Това включва Бермудите, Бахамските острови, Гърция, Филипините и Индонезия. Цветът идва от организми, наречени фораминифери. Тези малки едноклетъчни същества имат червени черупки и често живеят в коралови рифове.

Какво ще кажете за бял пясък? Често показва високо ниво на кварц в пясъка. Някои плажове с бял пясък обаче всъщност са създадени от екскременти на риба папагал. Точно така – те са направени от рибни изпражнения. Рибата папагал усвоява водорасли и мъртви корали, за да създаде белия пясък, който образува няколко от белите плажове на Хаваите.

Днес някои експерти се опитват да предскажат бъдещето на световните плажове. Проучване от 2016 г. установи, че 24 процента от пясъчните плажове са станали по-малки през последните няколко десетилетия. Един в Тексас, по протежение на Мексиканския залив, губи около 15 метра на година. Други 28 процента обаче са нараснали. Учените се тревожат какво може да означава този променящ се пейзаж за морските видове, които живеят близо до бреговете. Следващия път, когато се забавлявате по пясъчен плаж, помислете откъде идва целият пясък. Може да е резултат от милиони години ерозия или продукт на вечеря на риба папагал. Така или иначе, пясъкът осигурява безкрайно забавление за много хора всяка година.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град