забавна наука

Начало | забавна наука | Защо не можем да видим ултравиолетовата светлина?

Защо не можем да видим ултравиолетовата светлина?

Аз детето | 2020-08-21

Защо не можем да видим ултравиолетовата светлина?

Помислете за най-ярките цветове, които някога сте виждали. Може би сте се втренчвали в ясносиньо небе. Може би си представяте яркозелена трева. Може дори да си помислите за красив изгрев или залез. Но ако някога сте се интересували от човешкото око или сте внимавали в часовете по биология и физика, знаете откъде идват всички цветове, които виждате. Те са образувани от вълни светлина, отскачащи от други обекти. Но бихте ли повярвали, че има светлинни вълни, които не могат да се видят от обикновеното човешко око? Вярно е! По принцип хората могат да виждат светлина с дължина на вълната между 380 и 700 нанометра (nm). Всички цветове на дъгата – от червено до виолетово попадат в този диапазон. Но ултравиолетовата (UV) светлина има дължини на вълната по-къси от 380 nm. Това означава, че те остават невидими за човешкото око.

Чудите ли се откъде идва това интересно име „ултравиолетова“? Кое е „ултрата“ и кое е „виолетовата“? Вероятно вече знаете, че виолетовата светлина има най-късата дължина на вълната от всички видими цветове. Това означава, че пътува по-бързо и има повече енергия от останалите цветове на светлината. Префиксът „ултра-“ означава „отвъд“. UV светлинните вълни се движат по-бързо от виолетовите. Така че, „ултравиолетова“ означава, че този вид светлина е извън виолетовия, което е най-бързият цвят, който евентуално можем да видим.

Запомнете: това, че хората не могат да видят UV светлина, не означава, че не ни влияе. Повечето от UV лъчите се абсорбират от земната атмосфера. Обаче тези, които достигат до нас, могат да причинят слънчево изгаряне и други щети. Това е една от причините озоновият слой да е толкова важен. Без него повече ултравиолетова светлина би достигнала земната повърхност.

Невидима ли е UV светлината за всички? Всъщност не. Хората със състояние, наречено афакия, могат да виждат вълни от UV лъчи. При хората с афакия липсва очна леща, често поради операция или генетика. Липсата на тази част от окото позволява да виждат извън видимия спектър на светлината, но също така причинява замъглено зрение и далекогледство. Освен това някои животни могат да видят UV светлина. Учените отдавна знаят, че пчелите имат тази способност. Много птици и влечуги също могат. Доскоро специалистите вярваха, че UV светлината е невидима за всички бозайници. Скорошно проучване обаче установи, че повечето бозайници вероятно могат да видят тези вълни светлина, включително кучета, котки и елени.

Какво ще кажете за другия край на спектъра на видимата светлина? Червената светлина има най-дългата дължина на вълната, обикновено видима за хората. Светлината с по-голяма дължина на вълната от червената се нарича „инфрачервена“. Някога учените вярвали, че никой не може да види инфрачервена светлина. Въпреки това днес експертите смятат, че много хора могат да го направят, особено ако повече от един инфрачервен фотон удари окото наведнъж.

Как мислите, че би изглеждал света ако можехте да видите UV светлина? Бихте ли виждали по-дълбок нюанс на виолетово? Може би ще е напълно нов цвят!

Прочетете още интересни факти за очите и цветовете:
Вкусът на цветовете!
Виждаш ли това, което и аз?
Колибрито вижда такива цветове, каквито не можем и да си представим



Коментари
1 коментар

Бела и конете , ,

Публикувано на 06.08.2022

Хората възприемат цветовете с очите си, които са част от видимия спектър. Другата невидима светлина за нашите очи включва: ултравиолетови лъчи, инфрачервени лъчи, ренгенови лъчи, гама лъчи, радиовълни, микровълни. Невидимата и видимата светлина изграждат електромагнитния спектър на светлината. Ние можем да възприемаме тези лъчи със сетивата си-очи, кожа и т. н. Но това не значи, че можем да разберем за присъствието им само с очите си. Относно това, че възприемаме цветовете от видимия спектър, се нарича цветно зрение. Много е интересно!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град