Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо имаме косми в носа?

Защо имаме косми в носа?

Аз детето | 2019-06-06

Защо имаме косми в носа?

Чудили ли сте се някога защо ние… чакайте… чакайте… ап, ап, ап, апчииих! За съжаление при нас е сезонът на алергиите и ние просто не можем да спрем да кихаме. С целия прашец и пухчета от тополи във въздуха, много хора имат същия проблем. Всъщност цялото това кихане ни накара да се замислим за друго. Забелязали ли сте, че всички без изключение имаме косми в носа. Вие също, може и да не стърчат и да не се виждат, но всеки от нас има. Когато сме млади, космите са толкова къси, че дори не забелязваме, че са там. Докато остаряваме обаче космите растат. И когато станем възрастни, много хора имат толкова дълги косми в носа, че чак излизат от ноздрите им. И съответно започват да са доста дразнещи.

Космите в носа обаче не са там, само за да ни дразнят и загрозяват. Те всъщност вършат много важна работа. Може да не сте забелязали, но когато дишаме, не приемаме само кислород. Ние също така дишаме всички частици във въздуха около нас. Това може да включва неща като мръсотия, вируси и бактерии. Въздухът може да включва и опасни частици от замърсяване. Когато дишаме през носа, носовите косми улавят тези частици. Това им пречи да проникнат в телата ни.

Всъщност в носа ни има цели два вида косми. Дълбоко в носовете ни има малки власинки, наречени реснички. Тези косми постоянно се движат напред-назад. Тяхната задача е да улавят опасни частици, които поради някаква причина са успели да попаднат в носа и сополите ни. Ако тези косъмчета хванат такива те ги извеждат от тялото ни или като кашлица или като... сополи. Вторият тип носова коса се нарича вибриса. Тези по-дълги косми улавят големи частици, за да не могат дори да стигнат до нашите реснички. Вместо това, те остават в капан в носовете ни, докато не кихнем или ги издухаме! Ето защо хората са склонни да кихат много през пролетта – когато във въздуха има много полени.

Въпреки че носните косми имат много важна работа, много хора не ги харесват. Ако космите в носа станат твърде дълги, много хора се опитват да се отърват от тях, като ги скубят или подрязват. Изтръгване на космите от нос? Няма ли това да боли? Ние със сигурност мислим така! Освен болката, скубането на космите в носа оставя зад себе си празни космени фоликули. Мръсотията и бактериите могат да попаднат в тези фоликули и да причинят лоша инфекция. Каквото и да правите, никога не откъсвайте космите от носа си.

Тъй като замърсяването на въздуха се влошава по целия свят, космите в носа стават все по-важни. Лошото качество на въздуха е причинило около 4,2 милиона преждевременни смъртни случаи през 2016 г., според Световната здравна организация. Само у нас около 40% от населението е изложено на риск от здравни проблеми, свързани със замърсяването на въздуха. С цялото това замърсяване във въздуха, как нашите косми от носа могат да се справят? Те работят усилено, за да пазят телата ни от опасни частици. Най-малкото, което можем да направим, е да не работим срещу тях.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град