фокуси

Начало | фокуси | Загадката е разкрита – тайната на петте най-знаменити фокуса в историята е ясна – трети фокус

Загадката е разкрита – тайната на петте най-знаменити фокуса в историята е ясна – трети фокус

Аз детето | 2015-11-06

Загадката е разкрита – тайната на петте най-знаменити фокуса в историята е ясна – трети фокус

Първото правило на всеки фокусник е никога да не разкрива тайната си – сигурни сме, че сами знаете това. Макар тук да ви показваме доста фокуси, има няколко в световната история на фокусите, които от години всички се опитват да разгадаят и много години не успяваха... досега. Все още много велики фокуси не са разкрити, а най-великият може би дори не е измислен. И все пак всички сме чували и виждали поне по телевизията фокуси като разрязване на тяло, ходене по вода, освобождаване от катинари и вериги и какво ли още не. Всъщност знаете ли, че когато през 1997 година за първи път е излъчено американското телевизионно предаване „Тайните на великите магьосници“, фокусниците от цял свят буквално били тревога. Не можело така, не можело да има такова предаване и то по телевизията, което в детайли да разкрива триковете, които те с години разработвали. Самият водещ Вал Валентино пък твърдял, че единствената цел, поради която разкрива фокусите, е колегите му да измислят нови. И така най-накрая и ние се добрахме до тези така ревностно пазени тайни и нямаме търпение да ви ги разкрием.

Ето го и третия невероятен фокус

Преди това запомнете нещо важно: не бива да правите тези фокуси в никакъв случай. Изглеждат страхотно, но често са ставали и сериозни инциденти с тях! Засега се придържайте към тези тук в сайта, те също са си много готини.

Фокусът се нарича измъкване от китайски воден капан. Първо вижте как изглежда и след това ще поговорим.

Точно преди 103 години, през 1912-та (уточняваме, в случай че телефонът ви е далече от вас и не можете да го сметнете ;-), този фокус е измислен и изпълнен от небезизвестния Хари Худини. Оттогава този фокус се е превърнал в един от най-уважаваните в света. Съществуват много варианти на този фокус и почти всеки известен илюзионист го има в репертоара си. Дори още един известен фокусник – Копърфийлд – винаги е изпълнявал този фокус и го е пазил толкова ревностно в тайна, че колегите му измисляли свои варианти, защото той просто не искал да им разкрие тайната. Фокусът дори активно е участвал в доста филми: може би сте чували за филма „Престиж“, дори го има в „Доктор Хаус“. Но за да ви го покажем, ние избрахме версията на Шери и Кралл, защото през 2012, годината през която фокусът навършва 1 век, те са го направили точно както го е правил Худини. Освен това тогава за първи път в капана е влязла жена, а асистентът е мъж.

Тайната на фокуса в голямата си част се крие в капака и пантите на кутията. Но и отличната физическа подготовка на илюзиониста, който ще го изпълнява е от огромно значение. В момента, когато Кралл, в качеството си на помощник, заключва кутията с катинари и вериги, Шери дискретно и със специална технология разхлабва пантите, които държат капака. Ето защо след това, за да се измъкне е достатъчно да напрегне коремните си мускули и краката и да избута пантите и капака съвсем и да излезе.

Може би сега си седите пред компютъра и си мислите: „Това всеки го може!“. Не искаме да ви плашим, но трябва да знаете, че този фокус е причинил и доста инциденти, точно защото на много хора се е сторил лесен. А то изобщо не е така. Първо фокусникът прекарва най-малко три минути висящ с главата надолу, което само по себе си е доста трудно. Прибавете към това и потапянето във вода, необходимостта от задържане на дъха и риска от загуба на съзнание от засиления приток на кръв към главата. И все пак хубаво е, че има и такива професионалисти, които да ни удивляват и забавляват. А накрая и да ни разкрият как точно се прави, при положение, че тайната е пазена 1 век. Благодарим ви, Шели и Кралл.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град