забавна наука

Начало | забавна наука | Време е за малко математика: знаете ли какво е коефициент?

Време е за малко математика: знаете ли какво е коефициент?

Аз детето | 2019-12-02

Време е за малко математика: знаете ли какво е коефициент?

Забелязали ли сте колко често всъщност използваме математиката в живота си? Вярно, че сега имаме постоянно калкулатор в джоба, но е факт, че повечето от нещата, които учим в училище са доста полезни! Как бихме могли да разберем броя на костите в телата си без умножението, да ги броим една по една ли? Никога не бихме разбрали колко ресто трябва да очакваме от киносалона без изваждане. А има поне още една математическа концепция, която използваме през цялото време. Можете ли да познаете коя е тя? Представете си, че сте поканили трима приятели на вечеря. Четиримата си приготвяте вкусна домашна пица. След като изваждате пицата от фурната, я нарязвате на дванадесет парчета. Колко парчета пица получава всеки от вас, за да си хапне вкусно? Точно така, всеки от вас ще получи по три, ако искате всичко да е честно и да си я разделите „по братски“.

Това беше лесно, ето ви още една задача и един пример от реалния живот! Да си представим, че в класа ви има 18 деца (знаем, че са повече затова ви казахме да си представите), включително и вие. По време на голямото междучасие решавате да поритате футбол, в който да включите всички. Да, дори и момичетата, те не са по-малко добри. И за да сте равен брой играчи във всеки отбор, как трябва да се разпределите... Ако сте отговорили девет на отбор, вие сте прави!

Разбрахте ли го? Точно така, говорим за деленето! Както можете да видите, много пъти в живота трябва да използваме деленето. Когато спортуваме, готвим и вършим още куп дейности. Знаете ли обаче, че във всяка задача свързана с тази математическа дейност трябва да намерим нещо наречено коефициент. Той представлява решението на проблем при деленето, точно както общата сума е решението на проблем при събирането. Коефициентът е числото, което получавате, когато разделите делимо по делител. За по-лесно ето го написано без много излишни думи:

Делимо ÷ Делител = Коефициент

Много деца смятат, че делението е трудно, когато го учат за първи път и наистина някои задачи са доста трудни, но за щастие има много начини да разберем по-добре как да намерим коефициент. Понякога хората смятат деленето за трудно, просто защото не разбират какво означава. Така че когато и при вас се случи така просто запомнете, че главната цел на делението е да раздели нещо на две равни групи. Точно както при примера с футбола намирането на коефициент изисква да разделите число на други две равни числа. Мислете за това като обратното на умножението!

Какво става, ако числото не може да бъде разделено равномерно на даденото количество групи? Това означава, че имате остатък! Например, представете си, че сте поканили четирима приятели на вечеря вместо трима. Когато разделите пицата на 12 парчета между петима, не можете да разделите цялото нещо на напълно равни групи. Вместо това всеки човек би имал две парчета и две ще са остатък. Но кой ще го получи? Това вече зависи от вас!

Можете ли да се сетите и за други примери, когато ви е трябвало деление? Възможностите са безкрайни!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град