малък готвач

Начало | малък готвач | Вкусно и лесно – барчета с киноа и още нещо

Вкусно и лесно – барчета с киноа и още нещо

Аз детето | 2020-08-06

Вкусно и лесно – барчета с киноа и още нещо

Обичате ли да ядете киноа? Тя може и да има странно име, но е много полезна! Сигурно обаче сега като прочетохте това си мислите, че щом е толкова полезна има гаден вкус като броколи или чушки или нещо такова... Зависи как си я приготвите! Реално киноата сама по себе си няма почти никакъв вкус и е трудно да се яде просто така, но ако я добавите към няколко други съставки и я обработите се превръща в най-вкусното хапване за следобедна закуска или десерт. Как точно ли? Ето с тази рецепта!

Ще са ви необходими:

  • 1 и ½ чаена чаша овесени ядки
  • 1 чаена чаша киноа
  • ¼ чаена чаша мед
  • 1 супена лъжица сода
  • 6 супени лъжици вода
  • и още 500 мл вода
  • 2 банана
  • 2 пакетчета ванилия
  • 1 чаена чаша кокосови стърготини
  • половин млечен шоколад

Ето и как точно да ги приготвите, но помнете, че ще използваме котлона и печката, така че ако не сте умели с тях помолете за малко помощ.

Първото, което трябва да направите е да сипете в тенджерка 600 мл вода и да я оставите на котлона да заври. След това да сипете вътре киноата и да я оставите около 15 минути, за да се свари. После изключвате котлона, изчаквате водата да поизстине и вадите киноата. Можете да го направите с лъжица или пък за по-бързо просто внимателно да я прецедите в гевгир.

След това включете фурната на 200 градуса и я оставете да загрее, като покриете и тавичка с хартия за печене. А после в голяма купа смесете овесените ядки, сварената киноа, меда, содата, ванилията и кокосовите стърготини.

В отделна купа поставете двата банана и ги смачкайте на хубава каша, а после добавете и 6 супени лъжици вода и разбъркайте добре. Накрая изсипете банановата каша в другата купа и разбъркайте хубаво. По желание начупете на парчета и половин млечен шоколад и го добавете.

Сместа ще е много гъста, така че с помощта на шпатула или дървена лъжица и я изсипете в тавата с хартия за печене и загладете, докато се разпредели навсякъде с относително еднаква дебелина.

Печете във фурната за около 20 минути, а после изключете и оставете във фурната, докато изстине напълно. После изваждате, режете на квадратчета и сте готови.

Имате вкусни и полезни барчета, хрупкави и в същото време меки в средата, които можете да съхранявате в хладилник 4 дни и да си похапвате от тях или пък да споделите със семейството. Много са вкусни!

* * *

Неочаквано, но вкусно – интересна рецепта за ледени близалки, която намерихме в ТикТок



Коментари
1 коментар

Христо , ,

Публикувано на 07.08.2020

Наистина стават много вкусни !!!

От редакцията: Благодарим, стараем се да споделяме с вас само хубави рецепти. :-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град