забавна наука

Начало | забавна наука | В интересния свят на яйцата: защо развалените плуват, а свежите – потъват?

В интересния свят на яйцата: защо развалените плуват, а свежите – потъват?

Аз детето | 2019-08-02

В интересния свят на яйцата: защо развалените плуват, а свежите – потъват?

Знаете ли кое за нас е най-съвършеното, най-перфектното нещо в света? Добре де, второто най-съвършено след вас... шантаво е, но са яйцата. Само се замислете! Те винаги, всичките имат почти една и съща форма, един и същ цвят и черупките им винаги са така гладки и равномерни. Сякаш наистина всичко в тях е съвършено. Освен това са и много вкусни и служат за приготвянето на почти всички неща, които обичаме да си похапваме. Стига обаче да не са развалени. Случвало ли ви се е да сложите развалено яйце в палачинките без да искате? Надяваме се никога да не ви се случва, защото в противен случай всичко отива на кино. Едно развалено яйце и вкуса се разваля завинаги и то така се разваля, че няма спасение. За да продължава подобно нещо да не ви се случва има и един страхотен трик: пуснете яйцата във вода – свежото ще потъне, а разваленото ще плува.

Толкова е просто и ясно, но досещате ли се защо е така? Отговорът не е чак толкова прост, но е доста интересен. Под черупката на яйцата се намира двуслойна мембранна обвивка. Тя е много тънка и затова често не я виждаме, но може би ви се е случвало, когато белите сварено яйце понякога да видите една тънка и прозрачна обвивка на места. Това е въпросната мембрана. Тя пропуска влагата и въздуха, но не пропуска протеина. В облия край на яйцето тази мембрана се разслоява и образува въздушна камера. Тя е много важна за яйцето, особено ако от него ще се излюпи пиленце, защото му осигурява необходимата обмяна на въздуха. Нещо като личен климатик или вентилатор!

Какво общо има всичко това с развалените яйца ли? Много просто – колкото по-старо е яйцето, толкова по-голяма е въздушната му камера. Тогава през нея в яйцето минават не само въздух, но и различни микроби, включително тези, които карат храната да се разваля. С развитието на гнилостни процеси в яйцето се отделят газове и неприятна миризма. Гнилата миризма на яйцата е миризмата на сероводороден газ, който се образува по време на разлагането на яйчния белтък. Въздухът и газовете, които се натрупват в старото яйце, са по-леки от водата. Следователно, като се пусне във водата, такова яйце плува.

Сега вижте и какви други интересни неща можете да правите с яйца:
Експеримент с яйце, което след това дори може да се изяде
Почти магия: знаехте ли, че можете да ходите върху яйца
Сварено или сурово?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град