новини детски

Начало | новини детски | Честита Баба Марта!

Честита Баба Марта!

Аз детето | 2023-03-01

Честита Баба Марта!

На 1 март отбелязваме празника Баба Марта! По традиция на този ден си разменяме мартенички – специални амулети от бял и червен конец или прежда, които да ни дават здраве, сила и късмет. Празникът вероятно е древен езически обичай, запазен единствено от българите. Той се свързва и с началото на пролетта и новата стопанска година. На 1 март Баба Марта спохожда хората и посевите, облечена в червен сукман, червена забрадка и червени чорапи. Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието.

Според народните вярвания Баба Марта е сестра на Голям и Малък Сечко (януари и февруари) и винаги е сърдита, защото двамата ѝ братя всяка година изпиват виното и не я оставят да го опита. Ето защо Баба Марта трябва да се умилостиви, защото настроението ѝ оказва силно влияние върху времето – когато е засмяна, то е слънчево и топло, но ядоса ли се, задухва вятър и облаци закриват слънцето.

Обичаят с усуканите бели и червени вълнени нишки е познат не само у нас, но и в Румъния, Гърция, Македония, Молдова, Сърбия. Според традицията мартениците трябва да се носят до Младенци – на 9 март или до Благовец – на 25 март. Все по-малко са тези, които спазват тази древна традиция. Някои хора свалят мартениците, когато цъфнат овощните дръвчета, като ги закачат за здраве на клонките им. Други чакат да видят пристигането на щъркелите или да чуят първите кукания на кукувиците. В някои краища на България мартениците се хвърлят в течаща вода или се слагат под камък.

Екипът на Az-deteto.bg пожелава на всички да са здрави и много щастливи!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град