Лаборатория
Танцуващите плодове
Содата за хляб е невероятно вещество. Вярвате или не, тя има магически сили, когато влезе в контакт с нещо друго. Може да повлиява на всякакви вещества и храни по много интересен начин. Може например да накара плодовете да танцуват. Точно това ви предлагаме днес да изпробвате чрез този експеримент.
За него ще са ви е необходими:
дребни плодове като шипки, дренки, грозде, стафиди – ще ви трябва около 10 плодчета, като ние сме използвали стафиди
буркан
вода
оцет
сода за хляб
лъжица
Какво трябва да направите:
1. Сипете вода в буркана, като не го пълнете съвсем догоре, за да не прелее водата после.
2. Сложете 4 лъжици оцет, 3 лъжици сода за хляб и плодовете.
3. Разбъркайте съвсем леко, извадете лъжицата и наблюдавайте.
4. Започнаха ли плодовете да танцуват? Невероятно е нали?
Какво става всъщност?
Когато содата за хляб и оцета влязат в контакт помежду си, в комбинация с водата, образуват мехурчета от въглероден диоксид, същите, които можете да видите и в газираните напитки. Тези мехурчета започват да се събират под плодовете и се събират докато станат достатъчно и започнат да ги издигат на повърхността. Но същите мехурчета бързо и се пукат, а когато дори едно от тях се спука, докато дойде ново, за да го замести, плода започва да потъва, а когато отново са достатъчно пак започва да се издига. Понеже това става много бързо, изглежда така, все едно плодовете танцуват.