зоокът

Начало | зоокът | Светът на мравките

Светът на мравките

Ясен Добрев – Messor | 2004-07-09

Светът на  мравките

Засега са известни около 12 000 вида мравки, като повечето от тях обитават тропиците. Ежегодно се откриват нови видове. В Европа се срещат едва около 150 вида.

Мравките (Formicidae) са семейство безгръбначни, които принадлежат към царство Животни(Animalia), тип Членестоноги (Arthropoda), клас Насекоми (Insecta), подклас Крилати насекоми (Pterygota), разред Ципокрили (Hymenoptera). Произходът им не е напълно изяснен, но се предполага, че техни прародители са вид несоциални оси. В течение на времето животните от този вид се специализирали. Образували се кастите (каста – обособена група, занимаваща се със строго определена дейност).

Науката посветена на мравките се нарича Мирмекология (от гръцки-"Murmek"=мравка). Тя е дял от Ентомологията (науката за насекомите) и датира от края на XVIII и началото на XIX век.

Мравките, както осите и пчелите са социални насекоми. Това означава, че те строят своеобразни селища и живеят в общество със строга йерархия. За разлика от пчелите и осите, които градят гнезда от восък или целулоза, гнездата на мравките не зависят толкова тясно от ресурсите и средата. Мравунякът може да е изграден от всевъзможни материали и на всевъзможни места.

Той може да е изцяло под земята (жълтите мравки Lasius flavus водят изцяло подземен живот, като излизат на повърхността само за сватбения си полет) или отчасти под земята (повечето видове мравки: черните мравки Lasius niger и Formica fusca, червените горски мравки Formica rufa), както и в живи или умрели дървета (блестящо-черната дървесна мравка Lasius fuliginosus).

За разлика от осите и пчелите, които трябва да поддържат постоянна температура в гнездото си през зимата, за което са им нужни значителни хранителни запаси, мравките изпадат в летаргично състояние, в което храна почти не им е нужна. Така мравките издържат температури до -10oC.

Невероятната подвижност и нагодимост на мравките ги е превърнала в най-успешния и многоброен вид на планетата.

Още много за мравките! – www.antday.de.hmКоментари
3 коментара

Георги Миланов, 12 г.,

Публикувано на 12.11.2008

много ми харесва това за мравките много е хубаво

Николай Стефанов, 7 г.,

Публикувано на 31.01.2009

на мен ми харесаха мравките,но искам да има повече снимки.;

Сузана Зюмбюлева, 10 г.,

Публикувано на 09.02.2009

този сайт е прекрасен и трябва да остане много,много дълго.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град