покани

Начало | покани | Столичен Куклен Театър открива сезон 2007/2008

Столичен Куклен Театър открива сезон 2007/2008

Аз детето | 2007-09-20

Столичен Куклен Театър открива сезон 2007/2008

На 21 септември 2007 г., от 18.30 часа, на салон „Янко Сакъзов” Столичен Куклен Театър ще представи възстановената от 1988 г. приказка „Принцесите и Змеят” по М.Машатова. Представлението е дело на режисьора (и директор на СКТ) Кирякос Аргиропулос, което се връща на сцената на театъра, в памет на актьора Георги Митев, превъплътил се в ролята на Змея, преди 19 години. Сценографията е на Ани Пулиева, композитор е Петър Цанков.
Участват актьорите:  Георги Стоянов, Мими Йорданова, Цветослава Симеонова и Божидар Александров.

Сюжетът на чешката приказката от Милада Машатова разказва за Змея, който решил  да си търси съпруга. Започнал да обикаля всички царства и да издирва принцеса за своя дом. Първата била много капризна и на Змея не му оставало нищо друго освен да я изяде. Втората Принцеса  била толкова ревлива, че прогонвала всички. В третото царство, Змеят си харесал Принцеса, която обаче била сгодена. След прогонването му от земите на третото царство, той се запознал с четвъртата Принцеса - много  умна и словоохотлива.
Това е история, която винаги е забавлявала децата с чистия си и наивен хумор. Комичните ситуации, правят Змея любимец на всички поколения. Режисьорът Кирякос Аргиропулос смята,че постановката носи много послания както към децата, така и към техните родители. „”Принцесите и Змеят” засяга проблема за възпитанието, което в най-ранна възраст е важен фактор за оформянето на личността. Опитах се да избегна дидактиката и нравоучението и оставям на децата и техните родители сами да преценят доколко видяното на сцената, се препокрива с тяхното ежедневие.”, споделя Директорът на Столичен Куклен Театър.
С премиерата на заглавието, стартира и новата концепция на театъра – да се възстанови традицията, към всяко представление да има и програма с история на представлението, снимки, игри и картинки за най-малките.

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град