игри за навън

Начало | игри за навън | Щом времето навън застуди – излез, малко сапунени мехури замрази и се забавлявай!

Щом времето навън застуди – излез, малко сапунени мехури замрази и се забавлявай!

Аз детето | 2018-12-04

Щом времето навън застуди – излез, малко сапунени мехури замрази и се забавлявай!

Сапунените мехурчета са любими на всеки – деца и възрастни. Да не говорим, че са любими и на някои животни. Кой от вас не е виждал забавни клипчета, в които кучета и котки се опитват да хванат това чудо. Да не споменаваме, че веднъж гледахме и хамелеон, който се оказва също любител на тези красиви балончета. Ако пък си имате домашен любимец много добре знаете за какво говорим. Нашите вълнисти папагали например също ги обичат. Малко и се страхуват от тях, но определено и са доста любопитни да видят какво точно е това. Това за нас е малка топчица магия. Вярно – пука се бързо, но пък е невероятно как от малко сапун или веро се получава нещо такова, което лети и отразява слънчевите лъчи, които в него започват да приличат на дъга. Знаехте ли обаче, че такива мехурчета са забавни не само когато навън е топло и грее слънце. Ако трябва да сме честни дори са много по-забавни през зимата, когато навън е студено. Могат да правят нещо, което почти никой друг не може и си нямате и на идея колко невероятно изглежда. Искате ли да видите? Тогава си направете този чуден експеримент!

Досещате се вече, че за него ще ви трябват смес за сапунени мехурчета и пластмасовото нещо с което да ги направите или пък сламка. Сместа обаче е по-особена от обикновено. За да се получи в топла вода смесете няколко капки веро за съдове и 2 супени лъжици течен сапун. Напомняме, много е важно, водата трябва да е топла.

Сега остава да се облечете топло и да направите няколко сапунени мехурчета. Обикновено когато е много студено този експеримент става още по-красив, но дори и за сегашното време е подходящ и ще ви разкрие ефекта си. Какво точно трябва да направите ли? Първо намерете малко чисто място без сняг или си разчистете такова. Там полейте малко от магическата смес, а след това направете и сапунено мехурче, като се постараете то да попадне точно на това място. Ако случайно отлети – просто опитайте пак. Накрая остава да стоите и да наблюдавате.

При всички случаи след проявеното от вас няколкоминутно търпение ще получите и наградата си.Ще видите как по долната част на мехурчето се образуват малки кристалчета. То замръзва! Ама наистина замръзва! Ако издържите малко по-дълго навън ще видите колко още по-красиво може да стане. Невероятно, нали?

Сега можете да си направите и други експерименти с него като например да се опитате да бръкнете вътре или да го счупите и да държите в ръката си нещо ново, което сапунените мехурчета не правят през лятото.

Кой е казал, че студеното време не е забавно и вълшебно?

Но досещате ли се защо водата за сместа трябва да е топла... Нека ви обясним накратко!

Всъщност ще е много накратко – колкото и нелогично да звучи топлата вода замръзва по-бързо от студената. Всъщност все още никой не знае съвсем точно защо е така, макар учените да излизат с различни теории и да работят активно по въпроса. Този феномен е известен и като „ефектът на Мпемба“ получил името си през 1968 година, когато танзанийският студент Ерасто Мпемба е задал въпрос на своя преподавател, професор Денис Осбърн – „Ако вземем 2 еднакви контейнера с равно количество вода, в единият от които температурата на водата е 35 градуса по Целзий, а в другия – 100 градуса, то водата във втория с горещата замръзва по-бързо. Защо?“ Осбърн не е могъл да отговори на този въпрос и дори публикувал статия, наричайки я „Ефектът Мпемба“. Трябва да отбележим, че за този феномен са споменавали Аристотел, Франсис Бейкън и Рене Декарт, но никой от тях не е могъл да намери решение на този парадокс.

Колкото и странно да ви звучи, дори съвременната наука не е направила това досега по категоричен начин – смята се, че за ефекта роля играят много стандартни физични ефекти, но няма конкретно доказателство за нито един от тях като основен причинител.

Снимки: Pixabay и Az-deteto.bg

С мехурчета можете да се забавлявате и като опитате:
Цветни змийчета от сапунени мехурчета – нов и цветен начин за игра със сапунени мехури
Домашна рецепта за страхотни сапунени мехури
Сапунено мехурче в сапуненото мехурче... в сапуненото мехурче!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град