покани

Начало | покани | Разказвачи на приказки от Испания в София за Деня на детето

Разказвачи на приказки от Испания в София за Деня на детето

Аз детето | 2011-05-28

Разказвачи на приказки от Испания в София за Деня на детето

На 31 май 2011 г., Институт Сервантес – София ще се превърне в средище на разказвачи на приказки. Водещите Силвия Маскарай и Моника Ботеля от испанската трупа „Следобедни приказки“ ще запознаят публиката с малко познатата в България професия разказвач на детски приказки. Посредством теория и практически занимания те ще въвлекат присъстващите в света на въображението, ще споделят различни техники за разказване, ще анализират приказки. ?

Мини работилницата, озаглавена „Как да разкажа тази приказка?“ започва в 18 ч. и е насочена към актьори, антрополози, преподаватели и родители. В нея може да се включи и всеки, който се интересува от професията на разказвача на приказки.

В Деня на детето (1 юни), от 10 ч., гостите от Испания ще представят на публиката в градинката пред НДК адаптация по едноименната приказка на Ана Мария Матуте „Страната на черната дъска“. В тази приказка, също като в „Алиса в огледалния свят“, героите преминават през чудния свят на оживели букви и цифри, за да спасят една изчезнала принцеса...

Приказките и други измислици, които се предават устно, се споделят във всяка култура и страна като средство за забавление, обучение, опазване на културата, на знанието и на ценностите. Основните елементи на това изкуство са сюжетът и героите, а също така и гледната точка на майстора-разказвач. Първите данни за разказвачи датират от времето на племената и племенните общности. Историите се използват, за да се сподели едно послание, да се даде магическо обяснение. Те ни служат, за да забавляват, за да критикуват или за да се намерят решения на конфликти. Изкуството на разказването е част от традицията на устното общуване на всеки народ.

Събитието се организира в рамките на Деня на Институт Сервантес, посветен на литературата за деца и юноши. Празникът се отбелязва с разнообразни културни прояви в 28 от институтите Сервантес в различни държави по целия свят. В проявите се включват беседи, кръжоци с илюстратори, лекции, куклен театър, приказки за деца и т. н. като всички те са с участието на изтъкнати представители на детската и юношеската литература в Испания.

Събитието е с осигурен превод от испански на български език.



Коментари
2 коментара

Таня Добрева , 9 г.,

Публикувано на 30.05.2011

Ол,супер ще идват разказвачи от Испания.Жалко аз няма да мога да ги видя защото не зивея в Шумен.

niki peneva, 11 г.,

Публикувано на 25.03.2013

mn e dalgo dori prekaleno marze me tolkova mn da 4eta sori

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град