новини детски

Начало | новини детски | Петокласничка подаде жалба заради тежките ученически раници

Петокласничка подаде жалба заради тежките ученически раници

Аз детето | 2017-10-24

Петокласничка подаде жалба заради тежките ученически раници

Проблемът с тежките училищни чанти съществува в България от години и не получава решение, въпреки периодичните инициативи на неправителствени организации и родители. Точно това принуждава Теодора Божкова и майка ѝ да подадат жалба срещу тежките раници. Ученичката в столичното 35-то училище е адресирала своето писмо до Държавната агенция за закрила на детето заради тежката раница, която е принудена да носи всеки ден, съобщи Би Ти Ви.

Теодора Божкова претеглила, заедно с майка си, раницата, с която ходи на училище. Установили, че чантата тежи над 8 кг, което е повече от една пета от теглото на ученичката. „В класа се шегувахме, че ще се оплачем и аз си помислих защо пък да не го направя наистина“, разказва Теодора Божкова. Тя обясни, че намерила името на шефа на агенцията в интернет, събрала подписите на съучениците си и внесла жалбата, без да иска помощ от родителите си.

От Министерството на образованието реагирали на жалбата още днес и измерили учебниците на момичето. Според тях те тежат само 2,8 килограма, което не било проблем, а останалото е сложено по желанието на детето и родителите. „Ние измерихме само учебниците, за да видим реално колко е тяхното тегло. За нас е важно, когато говорим, наистина да намерим причината за това. Измерваме, че учебниците тежат 2,8 кг. Важно е в тази раница извън задължителните учебници какво още може да се направи“, поясни Пенка Иванова Директор на дирекция „Учебници и училищна документация“.

По думите на Иванова един от вариантите да се разреши проблемът е да има шкафчета в училище, където да се държат учебниците, както и пособията по рисуване. Майката на ученичката обаче припомни, че в повечето случаи закупуването на тези шкафчета се финансира от родителите, което е в разрез с принципа на безплатното образование. По време на срещата в МОН зам.-министър Михайлова е признала, че задачите за упражнения по математика не са достатъчни, което принуждава българските учители да купуват помагала.

Освен това ще се обсъди идеята по-големите учебници да бъдат разделени на две части. Ние получихме жалбата и веднага взехме някакви мерки в посока на това, че този проблем е ясен и виден и по него се работи още от лятото. Организирани са срещи с почти всички училища в София. Това е комплексен проблем, той няма как да бъде решен само от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), включени са представители на МОН. За ДАЗД е много важно да бъде чут гласът на детето, заяви Даниела Чирийска от ДАЗД.

Теодора, която изпрати писмото си до Агенцията за закрила на детето заедно с подписите на всичките си съученици, днес каза в репортаж на Нова тв, че е доволна от резултата. Майка ѝ, както и родителите на останалите деца, очакват обещаното да стане реалност.

Снимки: pixabay.com и Теодора Божкова



Коментари
1 коментар

Силвия Андонова, 10 г.,

Публикувано на 24.10.2017

Мойта раница тежи 9 кг.Това е ненормално!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град