покани

Начало | покани | Националният политехнически музей има рожден ден и кани на детска работилничка

Националният политехнически музей има рожден ден и кани на детска работилничка

Аз детето | 2023-05-09

Националният политехнически музей има рожден ден и кани на детска работилничка

Провеждането на 19-ото издание на Европейската нощ на музеите тази година съвпада с 66-ата годишнина от създаването на Националния политехнически музей (НПТМ). По този повод свободният достъп в музея ще е още от 17:00 ч. на 13 май (събота) 2023 г.

За двойния празник е подготвена разнообразна програма, която да отговори на интересите както на най-малките, така и на по-големите посетители.

Между 17:00 ч. и 19:00 ч. малчуганите могат да се включат в детската работилничка „Рисувай в музея“. В нея те ще имат възможност да нарисуват експонат по свой избор. Ще им помагат и ще ги напътстват по-големите какички и батковци от 134 СУ „Димчо Дебелянов“.

Учениците и преподавателите от същото училище са подготвили и интересна музикално-артистична програма (флашмоб), ревю с тоалети от рециклирани материали, светеща инсталация, 3D мапинг и видео-прожекция.

В 18:00 ч. ще бъде открита временната изложба „Пътуване във времето с Лаурин и Клемент и Шкода“ – история в рисунки, създадени от Стефан Иванов. През 2005 г. той претърпява тежка катастрофа с мотоциклет, в резултат на която прекарва 14 дни в кома. През лятото на следващата година започва да рисува, за да подобри двигателните си функции. Вдъхновен от изключително интересната и динамична история на автомобилната компания „Шкода“, той я претворява в страхотни рисунки.

За 19:00 ч. е предвидена среща разговор с известната българска писателка Катерина Хапсали...

За любителите на научните експерименти са предвидени две демонстрации в кабинета по физика. Първата започва в 18:30 ч., а следващата – в 20:30 ч. (входната такса за участник е 10 лв.).

Всички гости на музея могат да посетят и най-новата гостуваща експозиция „Уреди и апарати по физика“. Тя е подготвена от екипа на Национален музей на образованието, гр. Габрово и представя едни от най-старите и ценни уреди оборудвали старите училищни кабинети по физика.
Празникът ще продължи до 23:00 ч. – приемът на посетители се преустановява в 22:30 ч. Събитието е прекрасна възможност да се потопите в света на историята, науката и техниката.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град