новини детски

Начало | новини детски | Надсвирване в Гела

Надсвирване в Гела

Мария-Никол Косева, 9 г, Пазарджик | 2006-08-07

На 5 и 6 август в смолянското село Гела се състоя традиционният "Илинденски събор" и четвъртото "Гайдарско надсвирване в Родопите". Съборът се състоя в местността "Илинден" край селото, като започна с концерт на фолклорния ансамбъл "Манол Радичев", станал известен с извоюването на визи за Великобритания от кметицата Калинка Драганова.

Конкурсната програма "Гайдарско надсвирване" включваше свободна програма до 5 минути на гайдарчета до 14 години, задължително изпълнение на бавна и бърза мелодия до 6 минути на музиканти от 15 до 20 години и изпълнение на бавна и бърза мелодия до 7 минути на майстори над 21 години. Над 50 гайдари се надсвирваха на Илинденските поляни – най-малкият беше 9-годишният Ангел Николов, а най-възрастният 84-годишния Атанас Иванов – бай Тасо, който получи наградата на публиката. Лично президентът Георги Първанов раздаде част от наградите и грамотите на отличените гайдари, участвали в надсвирването на родопска каба гайда.

Двама чуждестранни изпълнители от Япония и Австралия също успяха да се преборят за награди. Специалната награда спечели японецът Ютака Бан, който от 5 години свири на гайда и учи в Пловдивската музикална академия. Втора награда спечели 22-годишният австралиец Кори Дейл, който свири от 2 години и се влюбил в българската музика чрез интернет и си поръчал българска гайда по пощата.

Сред публиката имаше много млади хора с фланелки, на които пишеше "Гела-докосване до истинското".



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град