важните неща

Начало | важните неща | Мобилно приложение ще помага на младежите да разпознават и лекуват тревожността и депресията

Мобилно приложение ще помага на младежите да разпознават и лекуват тревожността и депресията

Аз детето | 2022-10-11

Мобилно приложение ще помага на младежите да разпознават и лекуват тревожността и депресията

Онлайн платформа за самоподкрепа и психично здраве ще помага на тийнейджърите. Създадената „УНИЦЕФ стая“ в рамките на мобилното приложение „Разкажи Ми“ ще помага на младежите да преодолеят негативните емоции като тревожност, самота, тъга, страх и гняв, съобщиха от организацията в България. Достъпът е безплатен и анонимен за всички до 24-годишна възраст и техните родители. В платформата ще има и специални обяснения, като например какво са паник атаките и какви релаксиращи упражнения са препоръчителни за намаляване на тревожността и подобряване на съня. Младежите могат също да открият информация за това каква е разликата между тъга и депресия, какви са признаците за появата на стрес. Ще има и съвети за повишаване на самочувствието, посочват от „УНИЦЕФ“.

Целта на виртуалната стая е да помогне на младите българи да развият психологическа устойчивост, да изградят умения да се справят с неблагоприятните събития и да разберат по-добре себе си и това, което искат, коментират от организацията. Родителите на тийнейджъри ще могат да научат как да подкрепят емоционално своето дете. Фокусът е във фазата на превенцията – това, което всеки младеж или родител може да направи сам, за да укрепи психичното си здраве, и така да е в състояние да помогне и на околните.

Данните на организацията показват, че един от пет смъртни случая сред тийнейджъри на възраст между 15 и 19 години в ЕС е причинен от самонараняване, а самоубийството е втората най-честа причина за смърт сред подрастващите в тази възраст в Европа. 50% от всички психични проблеми се отключват преди 14-годишна възраст, а до 75% – преди 24-годишна възраст, коментират от „УНИЦЕФ“. Оттам посочват също, че по време на пандемията от COVID-19, както и последвалата война в Украйна, състояния като страх, тревожност, депресия, панически атаки, се обостриха сред подрастващите в България. „Те идват в допълнение на вече съществуващите проблеми с тормоза в училище, домашното насилие, важността на кариерното ориентиране, появата на първите интимни връзки или междупоколенческата пропаст между родители и деца“, посочват експертите.

Новата платформа и кампанията „Как си всъщност? Разкажи ми“ са резултат от вече проведената национална кампания на УНИЦЕФ България „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“, която имаше за цел да подкрепи децата и младежите в България да се справят с тревожността и депресията и да повиши информираността за важността на психичното здраве.

Онлайн приложението може да бъде свалено на електронно устройство – App store: http://ios.razkazhimi.online, Google Play: http://android.razkazhimi.online



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град