Лаборатория

Начало | Лаборатория | Колко ли старо е това дърво?

Колко ли старо е това дърво?

Аз детето | 2018-02-13

Колко ли старо е това дърво?

Сигурно сте чували, че в света съществуват много стари дървета. Но не говорим за тези на 100 години. Колкото и невероятно да е, има дървета, които са много по-стари.
Едно от най-старите дървета на Земята се намира в Америка, или по-точно в Калифорния, в националния парк Йосемити. То е вид секвоя и според данните се намира в тази територия още от времето на първите европейски заселници. Това дърво се нарича Гризли Джаянт (Сивият гигант) и е на невероятните 2 700 години, а височината му повече от 64 метра. Огромните борове, които растат около него приличат на тънки пръчици и бледнеят пред Гиганта.

У нас нямаме чак толкова големи и стари дървета, но все пак имаме своите рекордьори. Някои от тях са на повече от 100 години. Но знаете ли вие как да определите възрастта на едно дърво. Може би сте чували, че това може да стане, като се преброят кръговете на стъблото му. Да, това е така наистина, но ако дървото още не е отсечено?

За тези от вас, които не знаят, сега ще покажем, чрез този експеримент.

За него ще са ви необходими:
метър или рулетка
тетрадка
молив
разбира се и дърво, върху, което да работите

Какво да направите:
Първо потърсете си някое, красиво, голямо дърво, на което бихте искали да узнаете възрастта. След това вземете метъра или рулетката, обхванете стеблото му с нея и измерете обиколката му. Запишете данните в тетрадката.
След това ще се наложи и малко смятане, но нищо, тамън ще упражните и познанията си по математика. Ако стеблото на дървото е например 150 см, трябва да разделите това число на 5, тоест 150:5=30 След това, трябва да удвоите полученото число, в случая 30, тоест 30Х2=60. И готово, полученото число е възрастта на дървото или в нашия пример дървото е на 60 години.

Важно е да имате предвид обаче, че тези резултати не са съвсем точни, защото дърветата в гората не растат при постоянно благоприятни условия и затова резултатът, който ще получите е приблизителен (плюс-минус няколко години).

Защо се получава така?
Както разбрахме от нашия пример дървото е приблизително на около 60 години. Но как успяхме да разберем това само чрез смятане...
Изхождаме от това, че обиколката на едно дърво нараства с около 2,5 см на година. Ако то расте при възможно най-добрите условия, за този период от време би достигнало обиколка от приблизително 150 см.

Снимка: www.htmlhelp.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град