интересно

Начало | интересно | Когато изпуснеш вкусна храна на пода... Наистина ли съществува нещо такова като петсекундно правило?

Когато изпуснеш вкусна храна на пода... Наистина ли съществува нещо такова като петсекундно правило?

Аз детето | 2019-11-28

Когато изпуснеш вкусна храна на пода... Наистина ли съществува нещо такова като петсекундно правило?

Представете си, че сте се отпуснали на дивана в събота следобед. Имате купа пълна с чипс, пуканки или пък защо не плодова салата, за да си похапвате, докато релаксирате и гледате любим филм. Но точно да седнете с чиния пълна с нова порция от любимите си вкуснотии и половината падат на пода поради някакви странни обстоятелства. Какво ще направите сега? Толкова много ви се хапваше, а сега всичко е по пода. Тогава се сещате – ако ги вдигнете бързо, за пет секунди, пак можете да си ги хапнете? Има нещо подобно, което сте чели в някоя книга или гледали във филм, нали? Петсекундното правило, което гласи, че изпусната храна на пода, все още е безопасна за ядене, стига да бъде вдигната пет секунди след изпускането. Но дали това е наистина вярно? Интересен въпрос на който ще ви дадем още по-интересен отговор.

Някои от вас може би се питат защо изобщо говорим за това. Мисълта да ядат нещо, което е било на пода, е просто неприемлива за много хора. Самата идея, че косми или мръсотия са се прикрепили към изпуснатата храна, я прави ужасно гадна и непривлекателна за много хора. Пък и винаги можете да вземете друг картофен чипс, нали? Но други ще грабнат този чипс бързо и ще го пъхнат в устата си, често с придружаващ вик на „Правило пет секунди!“. Тъй като това „правило“ е толкова широко разпространено, решихме, че си струва да ви кажем истината. Искахме да разберем дали има някакви действителни научни факти зад него... или е просто потенциално опасно суеверие. И представете си, че учените всъщност са прекарали известно време в изучаването на това явление.

Въз основа на наличните научни изследвания се оказва, че правилото от пет секунди е само мит. Не сте се съмнявали, нали? Храни, изпуснати на пода, могат бързо да се замърсят с микроби за няколко секунди. Колкото по-дълго остава храна на пода, толкова повече микроби е вероятно да привлече. Разбира се колко бързо ще се замърси храната зависи от това каква е, както и повърхността на която е паднала. Чистите и сухи гладки подове имат по-малко микроби от мокрите или пък килимите. Дали обаче няколко микроба по храната могат да навредят чак толкова? Бактериите и вирусите могат да причинят всякакви заболявания. Някои от тези лоши микроби, като Е. коли, салмонела и хепатит, могат да доведат до животозастрашаваща болест. Дори тези болести, пренасяни с храна, които не са животозастрашаващи, все още не са безопасни.

Така че, ако храната ви падне на пода, просто я изхвърлете. Здравето ви е важно. Не рискувайте. Никой картофен чипс не си струва риска от заболяване, пренасяно с храна!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град