спорт

Начало | спорт | Катеренето – спортът на Спайдърмен

Катеренето – спортът на Спайдърмен

Аз детето | 2015-01-19

Катеренето – спортът на Спайдърмен

Спайдърмен – няма възрастен или дете в света, което да не е чувало за него. Обикновеното момче с необикновени супер сили. Момчето, което било ухапано от паяк съвсем случайно и което, станало супер герой – бори се с лошите и защитава добрите. Всеки, които харесва Спайдърмен не веднъж си е мечтал да има поне една от неговите сили – да е силен, да лети от сграда на сграда с помощта на паяжината си или поне да се катери. Е, това с паяжината трудно би се сбъднало, освен ако и нас не ни ухапе нещо, силата – тя се добива с възрастта и с много спорт разибра се, а катеренето – то е напълно постижимо още сега. Няма как да не сте чували за този спорт – катеренето. Има скално катерене, алпинизъм, традиционно и спортно катерене, катерене по стена. Даа, дори и ние не бяхме предполагали, че са толкова видове. За всеки има по нещо.

Много хора определят традиционното катерене като "истинското" катерене. То се прави най-общо казано така: един човек, водачът на свръзка, тръгва по скалата, влачейки след себе си едно или две въжета. Той закрепва средства за осигуряване (джаджите) в цепнатините на скалата през определени интервали и закачва въжето (въжетата) с помощта на карабинери. Вторият катерач държи (осигурява) първия с помощта на някакво протриващо съоръжение. След като достигне подходящо място, водачът поставя още осигуровки, фиксира се за тях (самоосигурява се) и започва да осигурява партньора си, докато стигне при него. Докато се катери, вторият събира цялата екипировка, оставена от първия.
Трябва обаче да знаете, че този вид има доста рискове и не се препоръчва в никакъв случай за начинаещи катерачи. Въпреки това ще ви кажем, че правилата, които се спазват тук са: инвентарът не може да се използва за хващане или стъпване (освен в много напрегнати ситуации). Обикновено всеки следващ, който се изкачва по маршрута, опитва да премине преодолените с помощта на инвентара препятствия (на изкуствено катерене), без използването на изкуствени опори. Класическият начин на катерене (наречен още катерене в свръзка), позволява изкачването на непознати скали без използването на предварително оставени осигуровки, като болтовете например. По този начин се прокарват повечето нови маршрути по големите стени (дори по ниските катерачни обекти). За едно наистина "чисто" изкачване катерачът не би трябвало да оглежда предварително по-трудните пасажи или да има каквато и да било предварителна информация за начина, по който се преодоляват. Просто отиваш и се катериш.
Голямото предимство на традиционното катерене е, че човек може да отиде на която си поиска скала и да я изкачи с използването на сравнително малко инвентар, стига да намери цепки или дупки, в които да се осигурява. Недостатъкът е, че ако скалата е прекалено компактна или пък ронлива, опасността, осигуровките да се извадят при евентуално падане, е по-голяма, отколкото при болтовете.
Поставянето на собствена осигуровка е цяла наука и изисква развиването на определени умения. Препоръчваме на новаците да се поупражняват добре в боравене с инвентара, преди да се хвърлят на истински тур! Екипировката е скъпа и човек трябва да разполага с богат набор от нея, за да се осигурява качествено. Освен това поставянето на собствен инвентар отнема доста повече време и нерви от простото щракване в оставения на стената болт, така че започнете с тур от по-ниска категория от тази, която преминавате нормално, когато използвате болтове.
Катеренето в свръзка се практикува както на ниски скали, така и на големи стени, по маршрути с изкуствено катерене и при алпийски изкачвания.
Алпийското катерене е смес от скално и ледено катерене, което се практикува в средно високите планинските райони. Подходите към тези маршрути често включват пресичането на ледници, а катеренето изисква голяма степен на обвързване с планината и справяне с внезапните промени във времето. Изисква се много голяма физическа и психическа издръжливост. Този стил на катерене изисква от свръзката да се движи в "пакет" без да използва фиксирани въжета, парапети или да организира предварително междинни лагери.
Повечето алпийски изкачвания се извършват между 2000 и 6000 метра надморска височина, като най-популярните места в света са Европейските Алпи, Алпите на Южна Нова Зеландия , северноамериканските Скалисти планини и южноамериканските Анди. Този стил на катерене става все по-популярен и в големите планински райони като Каракорум и Хималаите, където до скоро за подобни изкачвания са се използвали километри фиксирани въжета, междинни лагери и тежки поддържащи екипи.

Този вид катерене, който ще ви препоръчаме и с който ще приличате на Спайдърмен не е нито традиционното, нито алпийското, те са опасни и се правят от професионалисти. Спортното катерене се смята за относително безопасно. Ако обаче решите да го практикувате също трябва много да внимавате и да си намерите добър учител. Най-добре би било да се запишете в клуб за спортно катерене – такива има в почти всеки български град. Спортното катерене е разклонение от катеренето, където елементът на опасност е сведен до минимум от поставените по скалата осигурителни точки. Тези точки известни сред катерачните среди като "болтове" биват два вида и се поставят в предварително пробити в скалата дупки. При единият вид за закрепването се използва специално лепило, а при другият вид болтът има свойството да се разширява отвътре и така да създава определено съпротивление върху скалата.
Тъй като при това катерене опасността е сведена до минимум, физическата трудност може да бъде екстремно висока, много по-висока от колкото е приемливо при катеренето в традиционен стил. Паданията са относително безопасни и се приемат като нещо напълно нормално, което е неразделна част от изкачването.
Спортното катерене е най-силно развито във Франция и в повечето случаи е регулирано от Френската скала за категоризация.



Спортното катерене е забавна, динамична и вълнуваща дейност. Всеки, независимо дали е дете или възрастен с радост приема предизвикателствата да премине през различни препятствия, да отключи в себе си нови умения, да се гмурне в приключението. Още на 5-годишна възраст децата могат да направят своите първи опити на изкуствена стена, в някоя от многото специализирани зали у нас. Различните видове стени симулират планински повърхности и се различават по височина и степен на трудност. Децата могат да подобрят своите умения за катерене по основните стени преди да се опитат да се изкачат по по-трудните маршрути. Курсът по катерене е идеалният начин да задоволите пълноценно нуждата си от нови и интересни преживявания. Той включва запознаване с историята на този спорт, както и различните видове и стилове. Обръща се специално внимание на темата безопасност и предпазване от контузии. Изучават се техники при катеренето – захващане, стъпване, пазене на катерещ се, както и практически умения за катерене при различни условия и наклони на стените, маршрути за трудност.
Катеренето е една активна алтернатива на компютърните игри, особено в дъждовните дни. Още едно предимство е, че този вълнуващ спорт може да се практикува през цялата година. Неслучайно в държави като Франция и Испания няма училище без стена за катерене и този спорт е част от редовните занимания  на учениците.

Физическите ползи от катеренето са многобройни. То подобрява мускулния тонус, издръжливостта, гъвкавостта, координацията и баланса на тялото. Катеренето учи на работа в екип, самочувствие, доверие и мотивация. Практикуването на този спорт помага да се справим със страха и стреса, да станем по-самостоятелни при вземането на решения. Поемайки ролята на "осигурител" (действие по осигуряване на въжето на друг катерач с цел предпазване от падане), се учим да поеме отговорност за другите.
Катеренето изгражда също и самочувствие. Можем да си определем цели за постигане и нива с по-голяма степен на трудност. Започвайки практикуването  на този спорт на открито в планината, можем да се наслаждаваме и  на природата в най-голяма степен.
Психичните ползи от спортното катерене са също толкова важни. Изисква се стратегия и упоритост, за да се достигне върха. Тези, които имат затруднена концентрация, могат да развият тези качества чрез катеренето. Чувството за постигната цел насърчава повишаване на физическата активност, за да може всяко дете да тръгне уверено към следващото предизвикателство.
Уменията, придобити в процеса на обучение при катеренето, включват предварително планиране, решаване на проблеми и поставяне на цели – способности и навици, които са полезни както в училище, така и в живота.

Снимки: epusa.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град