афиш

Начало | афиш | Карлсон ще наднича от покрива на Столичен куклен театър

Карлсон ще наднича от покрива на Столичен куклен театър

Аз детето | 2018-01-11

Карлсон ще наднича от покрива на Столичен куклен театър

На 13 януари (събота) от 19.00 часа, в салона на Столичен куклен театър, на ул. „Гурко“ 14, ще се състои премиерата на най-новия спектакъл в репертоара на театъра – „Карлсон“. Любимият на много поколения странен, летящ чичко, ще се впусне в приключения и лудории на сцената на театъра. Драматизацията и режисурата са на Тодор Вълов, сценограф е Ивайло Николов. Кукли и костюми – Ива Гикова, музика – Пламен Мирчев-Мирона, мултимедия – Теодор Киряков. Участват актьорите: Георги Стоянов, Димитър Тодоров, Живко Джуранов, Ирен Лазарова, Любомир Генчев, Мариан Рангелов, Мариета Петрова, Стефан Димитров, Христо Димитров, Цветослава Симеонова.

Какъв е тоя Карлсон? Фантасмагория-измислица на едно 7-годишно момче, странен летящ дебел чичко, извънземно, или... какво е той...? Имаме ли нужда от Карлсон в наши дни? – това са въпросите, които вълнуват и провокират режисьора Тодор Вълов при работата му по представлението.

„Карлсон е носталгичен спомен за детството и емблематичен герой за поколението от края на 60-те и и 70-те години на ХХ век...“, описва симпатичния пакостник Тодор Вълов. „Той е вечното хипи, непорасналото дете, приказен образ на порива към неограничена и безотговорна свобода. Карлсон е самовлюбен егоист, детински непостоянен и хитруващ, лаком и нетърпелив, емоционално променлив и избухлив... Изобщо той е всичко онова, което не бихме искали да имаме като приятел!

Но защо, въпреки това, Дребосъчето смята, че Карлсон е най-добрият му приятел? Може би защото той идва при Дребосъчето тъкмо в най-критични моменти, след дълго очакване. А от покрива звездите се виждат по-красиви и блестящи отколкото през прозореца на стаята... В наши дни Карлсон се бори за правото си да бъде различен от героите-клишета насаждани чрез масмедии, филми, реклами. Те превземат съзнанието ни, ограбват личното ни пространство и фантазия, предлагат и налагат схеми за поведение и герои-модели за подражание, а Карлсон ревниво пази своята неповторима индивидуалност“, продължава режисьорът.

Спектакълът е с впечатляващ стил и визия на сценография, костюми и музика, които магично пренасят зрителя във времето на хипарството и диското, във времето на невероятните приключения на Карлсон.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град