Космос

Начало | Космос | Какво е метеоритен дъжд?

Какво е метеоритен дъжд?

Аз детето | 2019-09-09

Какво е метеоритен дъжд?

Запалените астрономи – любители и професионалисти и всички, които обичат космическите явления, често наричат метеоритния дъжд фойерверките на Космоса и нямат търпение да видят новината за нов дъжд или нови фойерверки. Тогава те се вълнуват особено много – даже често самите те признават, че се вълнуват повече от този космически дъжд, отколкото биха се развълнували ако се открие нова планета. Но не се чудете, зад това странно на пръв поглед поведение стои нещо много просто. За разлика от планетата, която почти е сигурно, че няма да се вижда ей така без нищо, метеоритният дъжд се вижда и е красив и бляскав. Всеки, който реши, може да се наслади на тази интересна гледка без да има нужда от телескоп, бинокъл или друго средство за наблюдение. Ето това му е хубавото на метеоритния дъжд. Единственото, което трябва да се направи е да се събудите навреме през нощта, за да го наблюдавате.

Но знаем ли какво всъщност е метеоритен дъжд?

Метеоритите най-общо казано са големи космически камъни, които навлизат в атмосферата на нашата планета Земя, но докато падат към повърхността на Земята силата на съпротива на въздуха върху скалата е толкова голяма, че камъкът или по-точно скалата става страшно гореща. Това пък ние тук наричаме „падаща звезда“. Трябва да ви разочароваме, че всъщност истинските звезди няма как да паднат, това е просто горящо парче скала, но пък пак изглежда божествено от наша гледна точка. Това, което виждаме да блести и мислим за звезда всъщност дори не е самата скала, а е по-скоро нажежен горещ въздух, който се намира около нея. Сега си представете много такива метеорити, които падат непрекъснато в продължение на минути – ето това се нарича метеоритен дъжд.

Но защо мислите се случва понякога да пада само един обект, а понякога толкова много? Много просто – кометите, както Земята и другите планети, също обикалят около Слънцето. Обаче за разлика от почти кръговите орбити на планетите, тези на кометите често са доста изкривени и когато тази комета се приближи малко повече до Слънцето, повърхността ѝ буквално започва да кипи и тя малко по малко да се разпада на части. Тези части след това тръгват по свой съвсем различен път или по-точно с различна скорост и остават зад кометата, като нейна опашка, особено във вътрешната част на Слънчевата система и тъй като и Земята се движи около Слънцето се случва нейната орбита да се засече с тази на разпадащата се комета и ето така ние виждаме куп отломки в небето или пък една, която започва да навлиза в атмосферата на планетата ни.

Но не се тревожете! Метеоритите обикновено са доста малки, така че почти винаги успяват да изгорят още в атмосферата и има съвсем нищожен шанс някой да достигне повърхността. Но пък шансът да видите красив метеоритен дъжд винаги е голям, така че следващия път опитайте, страхотно е!

Вижте още:
Какво са метеорите и метеоритите?
Какво са астероидите?Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град