покани

Начало | покани | Какво, кога и къде за Деня на будителите! Вижте най-интересните събития, които можете да посетите!

Какво, кога и къде за Деня на будителите! Вижте най-интересните събития, които можете да посетите!

Аз детето | 2017-10-31

Какво, кога и къде за Деня на будителите! Вижте най-интересните събития, които можете да посетите!

Всеки знае, че на първи ноември честваме Деня на будителите! Това е денят, в който почитаме всички българи, допринесли за културата, образованието и развитието на духа на България. Такива са например учителите, писателите, художниците, актьорите. Празникът е тачен от всички българи и затова в цялата страна се организират различни полезни и интересни събития на които можете не само да се забавлявате, но и да научите много любопитни неща за родината. Затова специално за вас събрахме на едно място най-хубавите събития, които утре можете да посетите с приятели, родители, баби и дядовци или пък защо не с класа и учителите за един незабравим празничен ден!

Националната ни галерия отбелязва Деня на народните будители – 1 ноември (сряда), със свободен вход от 10:00 до 18:00 часа, съобщава Министерство на културата. Свободен вход за посетителите ще има за експозициите в Двореца на пл. „Княз Александър I“ №1 в София, в Галерия „Квадрат 500“, в Музея на християнското изкуство в криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски“, както и в Музея на социалистическото изкуство на ул. „Лъчезар Станчев“ №7 в кв. „Изгрев“.

Националният исторически музей /НИМ/ ще направи възстановка на занятие в старо възрожденско училище по случай Деня на будителите – 1 ноември. Музеят кани на 31 октомври, 1 и 2 ноември децата, които искат да научат и да опитат как едно време техните връстници са се учили да пишат и да четат Аз, Буки, Веди – върху пясък и с перо, съобщиха от НИМ. Учебните часове в „Старото школо“ са организирани от Детския образователен център на НИМ и в тях ще могат да участват деца от предучилищна възраст, както и по-големи – от първи до четвърти клас. Всички те ще могат да изкарат по един учебен час по „взаимоучителната метода“, въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това – в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век – с характерната катедра, с дървени чинове.

Децата ще могат да разширят познанията си като посетят експозицията на НИМ, посветена на Възраждането. В пространството пред зала №4 се съхраняват един от първите преписи на „История славянобългарска“, „Неделника“ на Софроний Врачански от 1806, копие на глобуса на Неофит Рилски, „Рибния буквар“ на д-р Петър Берон от 1824 г. и др. На 1 ноември в Националния исторически музей ще има и специална екскурзоводна беседа по случай празника, на тема „Нашето славно минало“ – с предварителна заявка.

Община Добрич организира празнична програма, която ще започне в 9:30 ч. в храм „Света Троица“, където ще бъде отслужен тържествен водосвет, след това по традиция в 10 ч. ще бъдат положени цветя на Паметната плоча на Първото взаимно училище. В 11 ч. в Огледалната зала „Нели Божкова“ ще бъдат връчени и годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката.

В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич, организира изложба на библиотечни документи „Будителите на Добруджа“. Тя е посветена на 160 години от рождението на Райко Цончев, родолюбец и дарител и 150 години от рождението на свещеник Павел Атанасов, фолклорист от Добруджа. Експозицията, посветена на двамата добруджански народни будители съдържа книги, сборници, периодични издания, фотографии, архивни документи от фонда на Сектор Краезнание на библиотеката.

В Деня на народните будители, 1 ноември, габровци със светлина в ръка ще очертаят духовния път на будителството. Тази година по пътя от Национална Априловска гимназия до Народно читалище „Априлов – Палаузов 1861“ ще застанат членове и приятели на Народно читалище „Будителите 2017“, деца, младежи и граждани и ще предават светлината като запалват чаени свещички в ръка един от друг. Инициативата е на Клуба на Будителите, и тя се провежда за трети път. И тази година габровци ще повървят заедно в светлината на стъпките на българските будители и ще предадат огъня на будителството от ръка на ръка. След приключване на възпоменателното тържество в чест на народните будители, което ще започне в 17:00 часа пред паметника на Васил Априлов, участниците ще застанат един до друг, за да очертаят пътя на светлината към читалище „Априлов-Палаузов 1861“, което носи името на двамата просветители от 145 години насам. Всеки габровец е добре дошъл като участник и доброволец. Всички, които желаят, могат да донесат по едно пакетче чаени свещички и да поканят още 9 човека да застанат до тях, като им дадат по една свещичка. Така празникът ще добие нов смисъл на съпричастие с традициите и духовността на България, която всеки от нас носи в мислите и сърцето си по свой начин. Огнени артисти от група F.I.M.S – Габрово ще запали факлите си от свещичките на присъстващите, за да направи атрактивен финал на събитието – оригинално огнено шоу на пътя на светлината.

За втора поредна година пловдивските читалища ще отворят своите врати широко по повод 1-ви ноември. Денят на народните будители ще бъде посрещнат с различни инициативи днес и утре в 15 от тях, съобщиха организаторите. Тематични вечери, срещи-разговори, рецитали, изложба и концерт са част от проявите, на които пловдивчани ще могат да се насладят по повод празника. Кулминацията на тържествената програма е тази вечер от 17:30 часа, когато ще бъде връчена наградата „Следовник на народните будители – Пловдив, 2017“. Събитието ще се състои в залата на Народна библиотека „Иван Вазов“.

Община Хасково организира ритуал по поднасяне на венци и цветя пред Паметника на будителите. Събитието ще започне в 11:30 ч., а в празничната програма е предвиден и концерт-рецитал.

Камерната опера в Благоевград ще подари на почитателите на музиката в града концерт по случай Деня на народните будители – 1 ноември, с участието на италианската цигуларка Миранда Манучи, съобщи пресцентърът на общината. Заедно с талантливата изпълнителка от Италия оркестърът на операта подготвя две произведения на Моцарт. Публиката ще има възможност да чуе „Дивертименто“ и „Концерт за цигулка в сол мажор“. Събитието е на 2 ноември от 18.00 часа на голямата сцена в операта.

Празничната програма във Варна по повод 1-ви ноември – Ден на народните будители, ще започне в 10 ч. пред паметника на отец Паисий в Алеята на Възраждането в Морската градина. Там ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал и молебен. От 11:30 ч., в Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ ще бъде открита паметна плоча, посветена на варненските народни будители. Денят ще завърши с празничен спектакъл „Това е България“ на национален фолклорен ансамбъл „Българе“ в зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта. Началният час е 19,30ч., а входът за всички желаещи е свободен. Организатори на събитията са Община Варна, Военноморските сили и Варненската и Великопреславска митрополия.

В Карлово деца ще бъдат млади будители по време на литературно четене в библиотека „Д-р Иван Богоров“. Събитието ще се проведе от 17 ч. в детския отдел на библиотеката. В специално подготвен кът ще има и детско литературно четене, а всички участници ще получат специално изработена грамота.

Денят на народните будители ще бъде отбелязан на 1 ноември в Трявна с тържествена програма, съобщават от Община Трявна. Ученици и учители от НГПИ „Тревненска школа“ ще поднесат венци и цветя пред паметната плоча на проф. Кънчо Цанев в двора на гимназията на 31 октомври. Честването на 1 ноември ще започне в 10.00 ч. с кратко слово и поднасяне на венци и цветя пред родната къща на поп Йовчо в гр. Трявна, след което последователно ще бъдат поднесени цветя пред барелефа на Пенчо Райков, бюстовете на Петко и Пенчо Славейкови в двора на СУ „П. Р. Славейков“, паметниците на Петко и Пенчо Славейкови в парка пред Районен съд – Трявна и на площада пред НЧ „Пенчо Славейков 1871“ и паметника на Ангел Кънчев. В 17.00 ч. в зала „Дръзновение“ ще започне специално подготвена за празника програма на децата от ДГ „Светлина“ и ДГ „Калина“.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град