новини детски

Начало | новини детски | Как повече книги да „отидат“ при децата обсъждаха на кръгла маса в Столична библиотека

Как повече книги да „отидат“ при децата обсъждаха на кръгла маса в Столична библиотека

Аз детето | 2013-04-04

Как повече книги да „отидат“ при децата обсъждаха на кръгла маса в Столична библиотека

Месец-два преди да започне кампанията на Az-deteto.bg „Забавното лятно четене“ за 2013 година,  днес на 4-ти април, заедно със Столична библиотека проведохме станалата вече традиционна Национална кръгла маса за детското четене. Тази година темата беше „Детската литература – предизвикателства и възможности“.

По време на конференцията бяха обсъдени възможностите и предизвикателствата пред детското четене, както и бяха предложени много интересни, а дори и някои нетрадиционни идеи за стимулиране на четенето сред децата. Подробно беше разгледана важната роля на библиотеките, издателите, българските автори, родители и учители, защото от тях в най-голяма степен зависи колко и какво ще четат децата.

Бяха обсъдени различни идеи за това как децата да бъдат отново привлечени към библиотеките. Официални гости и лектори на събитието бяха Жюстин Томс – създател на Az-deteto.bg, Спаска Тарандова – зам.-директор на Столична библиотека, Пенка Иванова – директор на Дирекция „Достъп до образование и подкрепа на развитието“ в Министерство на образованието, младежта и науката, Ирина Александрова – началник Детско-юношески отдел в Столична библиотека, Дамян Яков – директор на издателство „Дамян Яков“, Малинка Димитрова – главен асистент в Софийски университет, д-р Надежда Михайлова от Научно-изследователски Център „Андерсен“ и посланиците на „Забавното лятно четене“ за 2013 година, писателките Петя Кокудева и Роси Кота.

Всички официални гости и участници заедно обсъдиха и изказаха своите мнения и идеи за четенето и колкото и различни и разнообразни да бяха те, всички стигнаха до един извод – четенето е наистина полезно, защото то развива въображението и ума и носи радост, която нито телевизията, нито компютрите могат да донесат. А библиотеките са домовете на книгите, които всяко дете трябва да посещава, защото там са всички книги, а когато има голям избор, всеки ще намери книгата, която му харесва.

Четенето е интересно, защото описаните в книгите приказки, случки, приключения и пътешествия не са поднесени с готови образи, както на филм, а всеки си ги представя различни. Когато гледаме някоя филмирана приказка, ние виждаме това, което е родило въображението на хората, направили филма. Когато четем книгата със същата приказка, ние сами си представяме случките и героите и тя в известен смисъл става и наша.

Книгите са най-големият носител на знания за света. Всяко малко дете е започнало с четене на буквар, а после детски приказки, и колкото от по-рано всеки започне да чете повече, толкова ще му е по-лесно да усвоява и знанията, необходими в живота. Затова ние от Az-deteto.bg препоръчваме на всички деца да четат повече, а на тези, които си мислят, че четенето не е интересно искаме да кажем: „Опитайте се да прочетете поне една книга и сме убедени, че ще ви хареса и че тя в никакъв случай няма да бъде последната“! А ако вече сте любител на четенето, регистрирайте се в сайта на „Забавното лятно четене“ и попълнете своя онлайн читателски дневник.

Партньори на инициативата "Забавно лятно четене" са ЧЕЗ България, Софарма АД, Уницеф, Министерство на образованието,младежта и науката, Асоциация "Българска книга", Българска библиотечно-информационна асоциация, Глобални библиотеки и издателство "Ентусиаст".



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град