сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Как да боядисате естествено великденски яйца, (използвайки съставки, които вече имате у дома!)

Как да боядисате естествено великденски яйца, (използвайки съставки, които вече имате у дома!)

Аз детето | 2024-04-23

Как да боядисате естествено великденски яйца, (използвайки съставки, които вече имате у дома!)

Когато става въпрос за боядисване на великденски яйца, има много невероятни идеи онлайн, което прави напълно възможно да посветите цели дни на създаване на шедьоври с музейно качество. Но много хора предпочитат по-малко дизайнерски и по-традиционен подход и за щастие всъщност е доста лесно да направите своя собствена естествена боя за великденски яйца, като използвате само няколко неща, които вероятно вече имате у дома. Плюс това, това означава, че те са напълно годни за консумация след това.

Всеки знае за боядисване на яйца с люспи от лук, което дава ефектен цвят на яйцата, особено ако след това ги намажете с олио, за да придадете блясък. Но можете да опитате и още нещо – боядисването на яйца със зеленчукови остатъци и да създадете по-богата палитра. Ето всичко, което трябва да знаете за това как да боядисвате яйца с цвекло, зеле, куркума, люспи от лук и други.

Как да създадете перфектните цветове за естествено боядисани великденски яйца? Ето едно удобно ръководство, което да следвате:. Изберете едно от следните и оставете да къкри с 2 чаши вода (покрити) за 15 до 30 минути.

  • 2 чаши настъргано цвекло = червеникаво-розово върху бели яйца, кестеняво върху кафяви яйца;
  • 2 чаши люспи от червен лук = червеникаво-оранжево върху бели яйца или червено върху кафяви яйца;
  • 2 чаши жълти люспи от лук = оранжево върху бели яйца, ръждиво-червено върху кафяви яйца;
  • 1/4 чаша смляна куркума = жълти яйца;
  • 2 чаши нарязано лилаво зеле и 1/4 чаша смляна куркума (две отделни накисвания) = зелени яйца;
  • 2 чаши нарязано лилаво зеле = синьо върху бели яйца, зелено върху кафяви яйца;
  • 2 чаши боровинки = сини яйца;
  • 2 чаши сушени цветове от хибискус = яйца цвят лавандула или индиго.

Ето и как точно да ги боядисате:

Поставете 2 чаши вода и багрило по избор (лилаво зеле, люспи от лук и т. н.) в малка тенджера и оставете да заври на средно силен огън.

Намалете топлината до минимум. Покрийте и оставете да къкри, докато цветът стане няколко нюанса по-тъмен, отколкото искате за вашето яйце, 15 до 30 минути. Капнете малко боя върху бяла чиния, за да проверите цвета.

Свалете съда от котлона. Оставете да се охлади до стайна температура. Изсипете през цедка с фина мрежа, поставена върху друга тенджера или купа. Натиснете твърдите частици в цедката, за да извлечете възможно най-много течност. Изхвърлете съдържанието на цедката.

Измерете количеството прецедена течност. Добавете 1 супена лъжица бял оцет на 1 чаша прецедена течност и разбъркайте, за да се смесят.

Поставете 6 твърдо сварени изстинали яйца в купа или буркан. Внимателно изсипете охладената боя върху яйцата и се уверете, че са напълно потопени.

Поставете в хладилника, докато се постигне желаният цвят, няколко часа или до една нощ. Отстранете яйцата от боята и ги подсушете с хартиени кърпи. Ако искате вашите яйца да бъдат по-ярки и по-малко пастелни, накисвайте ги многократно в боята, като не забравяйте да ги изсушите между престоите в боята.

Когато яйцата са боядисани в желания цвят, подсушете всяко с кухненска хартия. Втрийте внимателно малко олио във всяко яйце.

Разгледайте разнообразието от цветове с различни естествени съставки върху вашите яйца – всички те са напълно безопасни за консумация!

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град