интересно

Начало | интересно | Хитовият автор Рик Риърдън разказва как се става писател

Хитовият автор Рик Риърдън разказва как се става писател

Аз детето | 2016-09-28

Хитовият автор Рик Риърдън разказва как се става писател

Много хора по света искат да станат писатели и си мислят, че за това има определена рецепта, начин, по който можеш да накараш въображението ти да заработи и да напишеш някоя интересна история, която постепенно да превърнеш в роман, който ако има късмета може да стане и бестселър. Това обаче не става така лесно и определено няма стъпки, които да се следват. За да станеш писател, на първо място трябва да си чел много, да обичаш книгите и родния си език и разбира се да имаш немалка доза талант. Понеже досега сме видели, че вие притежавате тези качества, сме готови да ви споделим и какво следва от това. За целта ще ви предадем и най-ценните съвети от автора на хитовите книги за Пърси Джаксън – Рик Риърдън. Така че, тези от вас, които искат да станат писатели, нека четат. Другите също могат да прочетат, просто защото е интересно.

Първото, което всички малки писатели трябва да знаят, споделя Риърдън, е че музата не идва ей така изведнъж, не можеш просто да седиш и да чакаш да те връхлети като някой змей. Трябва да седнете, да се съсредоточите и да помислите. Аз правя следното: избирам си един обект от стаята, в която съм или пък последния факт за нещо, което съм чел и започвам да мисля за него. Така измислих и историите за Пърси Джаксън, обичам гръцката митология, затова един ден седнах и започнах да си мисля за нея, за интересните неща, които съм прочел и проучил. Накрая започнах да си представям какво би било ако боговете бяха истински и живееха в нашия свят. Какво би им се случило, какви ще са... Така лека-полека оформям кратка история в главата си и я записвам. После ден подир ден оформям историята, завъртам я, добавям детайли. От това произлизат и още случки, които добавям и правя същото с тях и накрая неусетно ето ти цяла книга.

Понякога обаче писането може и да не върви така гладко, историята често пъти запецва, като компютърна игра и трябва да се остави да отлежи за известно време на тихо място в главата ви. Това може да отнеме часове, дни и дори месеци. Важното е човек да остане спокоен, за да е спокойно и въображението му. За един писател няма нищо по-важно от здраво и спокойно въображение, което е оставено да действа със своята си скорост, без да се притиска.

Другият принцип по който Риърдън пише историите си е следният: измислям си герой. Първо взимам някой от действителността, приятел, роднина или дори домашен любимец, а даже и човек в парка или автобуса, който ми е направил впечатление. Описвам го на лист: как се държи, как изглежда, как е облечен, защо съм го харесал или защо не съм го харесал. След това постепенно измислям в какви ли щуротии може да се забърка този човек, изкривявам малко външността му и поведението му, за да не се познае и продължавам да пиша. Продължавам да завъртам историите около героя, да измислям други герои, негови приятели или врагове и накрая ето ти цяла интересна книга.

Ето това е, с щипка въображение, малко талант и желание ще станете писатели за нула време!

По материали от издателство „HarperCollins Children`s Books“.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град