География

Начало | География | Хайде да отскочим до Австралия!

Хайде да отскочим до Австралия!

Аз детето | 2018-06-22

Хайде да отскочим до Австралия!

Вземете слънцезащитния си лосион, един чадър и шнорхел, защото отиваме на много специално пътешествие. Пътешествието е в една екзотична територия – пълна с пухкави коали, шарени папагали и невероятни подводни гледки. Това е нашето мечтано пътуване и сме сигурни, че един ден ще успеем да отидем там наистина и да потънем в смайващата природа на това място. И докато чакаме този ден да настъпи, научаваме все повече и повече интересни неща, които естествено няма как да не споделим с вас. Така че хайде да „отскочим“ до Австралия и да научим нещо интересно за тази удивителна част от света!

Най-впечатляващите местности

Австралия е на първите места по големина на държавите на планетата Земя! Тя е и единствената страна, която покрива цял континент! Макар че е екзотична и интересна, има много природни ресурси и плодородна земя, повече от една трета от страната е пустиня. Поради тази причина повечето австралийски градове и ферми се намират на югозапад и югоизток, където климатът е по-хубав. Има съвсем малко селски райони, които са се „настанили“ върху най-големите пустини в страната, където има горещи температури, малко вода и почти никаква растителност. На североизток има тропически гори, където расте гъста растителност. На истинска красота можете да се натъкнете в национален парк „Какаду“, който е най-големият парк в Австралия. Простира се на площ на около 20 000 кв. км, площ колкото на малка държава. Освен множеството видове бозайници, риби, влечуги, насекоми и растения, в национален парк „Какаду“ можете да разгледате останки от аборигенската култура. Интересно за това място е, че тук има 6 сезона, всеки от които отразява промените във времето и носи своето аборигенско име.

Със сигурност не бихме искали да пропуснем и Големия океански път! Заради красивата гледка както на крайбрежието, така и на пътя, тук са снимани голяма част от автомобилните реклами. Тук в продължение на 200 км Можете да шофирате и да видите австралийското крайбрежие в пълния му блясък.

Природата на Австралия

Екосистемата в Австралия е необичайна. Поради отдалеченото си местоположение, много животински видове, които се срещат тук, не се срещат никъде другаде на Земята, като кенгуру, ехидна и коала. Австралия разполага с 516 национални парка, за да защити уникалните си растения и животни. Тук има и няколко вида дъждовни гори – нещо, което е доста необичайно. Тропическите гори, главно в североизточната част, са най-богатите на растителни и животински видове. В близост до средноизточното крайбрежие се намират субтропични и тропични гори, а на югоизток и на остров Тасмания растат широколистни гори.

Австралия също така може да се похвали с най-големия пясъчен остров в света – Фрейзър, който се простира на 120 километра по южния бряг на Куинсланд. Можете да прочетете нашите прохладни факти за острова тук! Едно от най-удивителните места в Австралия се нарича Улуру (или Айърс Рок) – свещена естествена скала, която се издига в една червена почвена пустиня, наречена „Червения център“. Висока цели 335 метра, това е една от най-големите скали в света!

Знаете ли, че Австралия е дом на много от най-смъртоносните видове животни на планетата? В тази невероятна страна са открити 36 вида отровни паякообразни и 20 вида отровни змии, включително най-отровната в света – тайпанът. Само с едно захапване това влечуго освобождава отрова, която е достатъчна да убие 100 души. Олеле!

Снимки: www.natgeotv.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град