спорт

Начало | спорт | Флаг-футбол – безопасната и интересна версия на американския футбол

Флаг-футбол – безопасната и интересна версия на американския футбол

Аз детето | 2018-04-10

Флаг-футбол – безопасната и интересна версия на американския футбол

Няма съмнение, че футболът е най-популярният спорт в целия свят. Него обичат и деца, и възрастни, и професионалисти и любители. Той се играе от Антарктида до Африка! При това съвсем не преувеличаваме, а сме сигурни, че това го знаехте. Знаехте ли обаче, че футболът не е един и същ по целия свят. Когато чуете за този спорт си представяте врати и два отбора, които се опитват да вкарат топката в чуждата врата чрез различни техники и трикове за ритане на топката. Да, обаче американците си представят нещо малко по-различно. На това, което описвахме досега те му казват европейски футбол, а пък това, което за тях е традиционен футбол – ние му казваме ръгби. Не се съмняваме, че сте чували и за него. При него също има топка, но с по-различна форма, която играчите носят, а останалите бутат и се опитват да вземат. Разбира се това е само основата и има още много правила. С това бутане обаче такъв спорт не е никак подходящ за деца. А пък се оказва, че те много го харесват. Затова е измислен подобен вариант наречен флаг-футбол. Той не е особено популярен у нас, макар че от време на време се организират турнири. Това обаче не означава, че не можете на хубавото време да го опитате.

Все пак ще е нещо ново и интересно и просто трябва да знаете правилата, които ние сме обобщили специално за вас. Първо трябва да знаете, че има специална екипировка за този спорт. Тя се състои в специален колан, в който играчите затъкват флага, но предвид факта, че у нас няма такива, спокойно можете да използвате обикновени колани или пък просто да завържете дебела прежда около кръста си или пък дори и да носите флагчето в ръка. Както разбрахте ще ви трябва и малко флагче – това всъщност е просто по-голямо парче плат.

Флаг-футболът е безопасния вариант на футбола, като в него се е запазила интересната му и вълнуваща част. При него вместо да се бутате с противника, просто трябва да издърпате флагчето от колана или ръката му, като нито той, нито вие имате право да се съпротивлявате. Ако играчът ви приближи, просто трябва да вземе флагчето и вие няма как да го спрете с физически действия – против правилата е. Това е замислено така, че хората да могат да се наслаждават на американски футбол, без да се безпокоят, че ще се нараняват.

Основни правила

Въпреки че правилата на този спорт могат да се различават и обикновено всеки любител си добавя свои или ги променя според вкуса и възрастта на играчите, ето пример за правилата на типичната лига.

  • Теренът за игра е половин стандартно футболно игрище.
  • Кой отбор пръв да държи флага се определя на късмет, най-често чрез хвърляне на монета и ези-тура. Знаете, единия отбор казва ези, а другия тура. След това монетата се хвърля и на каквото падне, този който го е избрал – печели.
  • В двата края на полето са съответните „врати“ или място за тъчдаун. Целта е играч да стигне до противоположния край на полето държейки флагчето. По време на играта той може да го подава на съотборниците си, така че другите играчи да не го стигнат. Но ако веднъж някой ви настигне и вземе флагчето или се опита да го направи нямате право да го удряте и подобни неща. Единствено можете да се опитате да му избягате, но играчите нямат право на физически контакт помежду си.
  • Отборите се състоят от по шест играчи, като всеки трябва да пази определена зона от полето, а само един е този, който може да се движи из цялото.
  • Една игра трае обикновено 20-30 минути и за това време който има повече тъчдауни печели.

Има и друг вариант – всеки отбор си има флаг със съответен цвят, който виси от колана на всички играчи. Има и топка и когато някой от другия отбор докосне флага, ти си длъжен да му предадеш топката. Целта обаче е същата, тичаш с топката до другия край, за да направиш тъчдаун.

Това е всичко! А сега защо не опитате една игра на флаг-футбол – ново, оригинално и интересно, с лесни правила!

Снимка: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град