новини детски

Начало | новини детски | Фестивал „Зигзаг“ – текстил, нишка и филц: това е детска игра!

Фестивал „Зигзаг“ – текстил, нишка и филц: това е детска игра!

Аз детето | 2014-09-10

Фестивал „Зигзаг“ – текстил, нишка и филц: това е детска игра!

Международният проект WEAVE кани на незабравим детски фестивал за плетене, тъкане и работа с филц – Зигзаг! Три техники, които във времето леко избледняват от ежедневието на децата, а всъщност са прекрасен източник на вдъхновение и развитие на концентрацията, моториката и въображението на децата.

Събитието ще се проведе на 17 септември 2014 година в градинката на ъгъла на бул. „Черни връх“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, София, квартал Лозенец (зад спирката на автобусите посока „Младост“), от 10.00 до 16.00 часа.

На събитието всички деца ще имат възможност да се докоснат до техниките за плетене, тъкане и работа с филц чрез интерактивни, иновативни и интригуващи занимания. Основната идея на проекта е да предостави на децата възможност по интересен и иновативен начин да бъдат запленени от възможностите на текстилните техники и да разберат откъде произлизат тъканите. В трите основни града – Рим, Амстердам и София събитията ще имат едно и също лице, имащо за цел да превърне Зигзаг в единно събитие в три различни европейски държави.

Калина Петкова, художник за Арт Ленд към проект WEAVE споделя за фестивала: „Надявам се, че събитията „Зигзаг“ ще покажат нова перспектива на хората; ще обогатят тяхното въображение и ще бъдат като прошепване за това как да комбинират материали и предмети, които не са им чужди, за да създадат нещо различно, полезно и забавно. Вярвам, че събитията ще провокират творческия характер на хората и ще предизвикат желание и амбиция във всеки да се почувства като новатор.“

На голямото финално събитие Зигзаг всички посетители ще имат възможност да научат:

  • Откъде идват тъканите?
  • Как се случва вплитането на нишките под формата на забавна игра.
  • Избери си парче от нашето „Магазинче за платове“ и създай надписа ZIGZAG.
  • Разбери кои материи идват от естествени източници и кои са изкуствено създадени.
  • Бъди ентусиазиран, потопи се в света на цветовете, преждите, плата и нишката!
  • Играй, създавай, плети и твори!

Вход свободен.

Фестивалът е подходящ за деца от 3 до 12 години.

За проекта:

Weaving Europe: Artefacts, Values & Exchanges – Цикъл от културни събития и ателиета за откриване на културата и изкуството чрез наследството на текстил и тъкани в Европа.

Зигзаг е общото наименование за три европейски културни събития в Амстердам, София и Рим, насърчаващи деца, семейства и училища да открият чрез игра изкуството на текстила и тъканите, както и на културното наследство от гледна точка на Европа.

Участници в проекта са:

Италия: Explora the Children's Museum of Rome, Детски образователен музей в Рим – координатор на проекта

Холандия: Wagg Society-Institute for art, science and technology, Институт за изкуство, наука и технологии – партньор на проекта

България: сдружение Арт Ленд – Изкуство в действие! Нестопанска организация с творчески и образователни дейности, събития за семейства и училища. Театър, уъркшопове, събития и школи. – партньор на проекта

Проектът WEAVE се реализира в Италия, Холандия и България и е финансиран с подкрепата на програма „Култура“ на Европейската комисия.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град