приказки от деца

Начало | приказки от деца | Един различен герой

Един различен герой

Давид Мавродиев | 2014-06-09

Имам много любими литературни герои, от творби на други или мои. Но тази учебна година нов герой открих, за който мисля да ви разкажа в стих…
 
Този герой се казва Шибил и страшен хайдутин е бил. Но става добър и мил, щом вижда от високата планина една красива българска мома. Разбира, че тя не е сама в леса и че й се налага с дружките си да преминава през опасната гора. С усмивка на уста, с цвете в коси и с грейнали очи, тя в сърцето на Шибил оставя следи… Сам сама тя, с игла в ръка, на войводата решава да зашие ръкава, без той да я моли и задължава. А и китка карамфил му дава, девойката наречена Рада.
Шибил по нея страда, от любов изгаря и поради тази причина неговата дружина го оставя. На другарите му никак не се нрави тази голяма промяна- да мисли все за момата засмяна. Защото Шибил на Рада хабер праща. И дарове по всеки търговец изпраща на баща й Велико и на Мурад бей, че с Рада иска да живей! Моли хайдутството да му простят и да ги благословят, за да е щастлив общия им път…
В отговор Шибил получава, от бащата на Рада, чуден дар- броеница от кехлибар. Войводата слиза бързо от Балкана и попада направо в капана на Велико кехая и на султана... Единствено майка му го предупреждава, че нещо зло и лошо има да става! А Шибил вярва и се надява, че само венчавка в село се задава. Затова не се крие, а се издава  и към Рада тръгва сам да ходи, без другите войводи.
Но „сеймените“, скрити в храсталака, чакат от господаря си знака, за да стрелят по юнака. Ако беят покаже кърпа бяла на Шибил още живот му остава и няма нужда да бяга. Да, при кърпа бяла той оцелява и се спасява! Но ако червена кърпа се развее Шибил повече няма да живее, тъй като от куршум да бяга не умее и дори да пробва- не ще успее… А Рада за тайния план не подозира, но от майката на Шибил разбира, че я използват баща й и бея, за да убият любимия й чрез нея.
Мурад бей над Шибил се смилява и заповед за стрелба с кърпата не дава. Но бащата на Рада решава, че за хайдук не трябва пощада. И Велико съвсем сам, без капка съвест и срам, от Черковното кафене на площада червената кърпа развява… Шибил се затичва към Рада. Куршумът го стига и той пада. С все сила къса кехлибарена броеница, но не и китката от неговата годеница. Чува се отново пушка, после пак. С вик пада и Рада до смелия юнак!
Лежат безпомощно две тела, събрани не в живота, а в смъртта… Като петно кръв между тях се червенее китка карамфилов цвят... Слънцето още по-жарко пече. А под него, нечии отчаяни ръце размахват кърпа бяла… Тишината е вяла. Природата- стара. Съдбата им, безжизнено цяла, сега е онемяла. Историята във времето се взира, но не ги намира. Само труповете им открива. Времето спира. Светът заспива. Но обичта им е жива. Само тя не умира!...
 
От тази история Йордан Йовков се е вдъхновил и я описал в разказа си „Шибил“. Създал е един различен литературен герой, който е верен до гроб на избора свой. Шибил до последно верен остава на любимата Рада. И избира пред живота смъртта, но не и да предаде любовта!



Коментари
29 коментара

Диляна , ,

Публикувано на 09.06.2014

Поздравления, Давид! :)

Давид , 13 г.,

Публикувано на 10.06.2014

Благодаря, Диди! :-D

малина тодорова , ,

Публикувано на 10.06.2014

Давид в теб има страхотен заряд - радвам се че те познавам макар и задочно - пожелавам ти успех и знам че каквото и да пожелаеш можеш да го постигнеш - ти си страхотно дете!

Милена Кънчева, 49 г.,

Публикувано на 16.06.2014

Давид, всички ние от Гражданско движение "Помощ на лица с проблеми в развитието", нашите приятели, нашите деца, знаем че си уникален. не се изненадваме и очакваме следващите ти идеи и успехи. Лично аз понякога подозирам, че не си просто "страхотно дете", мисля си че светът е тесен за теб ;) Радвам се, че те познавам и бих те пдкрепила и последвала при всичките ти последващи проекти

Йоана Гълъбова , ,

Публикувано на 20.06.2014

Браво на теб Давид ! За първи и може би последен път виждам такова чувство към поезията ! Никой друг не би се сетил и не би се захванал да пише такова дълго и трудно стихотворение ! Моите поздравления !!!

Михаела Фенерева, 11 г.,

Публикувано на 22.06.2014

Невероятно! Толкова красиво стихотворение...просто нямам думи! Браво Давид! Продължавай в същия дух!

aникок , 11 г.,

Публикувано на 25.06.2014

Страхотен си !!!!!!!!

Давид , 13 г.,

Публикувано на 26.06.2014

Г-жо Тодорова, много благодаря, за добрите Ви слова, отправени по мой адрес! ;-) За мен е голяма чест, че Вие четете творбите ми с интерес!… :-)

Давид , 13 г.,

Публикувано на 26.06.2014

Г-жо Кънчева, хиляди благодарности за Вашето мнение, а и за подкрепата на Гражданското движение! :-) Благодаря и затова, че съдбата ни събра за добри дела! ;-)

Давид , 13 г.,

Публикувано на 26.06.2014

Сърдечни благодарности и на теб, Йоана, че моята "поезия" от теб е разбрана, макар и малко странна! :-) Но това не е най-дългата ми проза в рима- и по-големи мои произведения публикувани има! ;-)

Давид , 13 г.,

Публикувано на 26.06.2014

Искрено ти благодаря и на теб, Михаела, не само, че есето ми си прочела, но и за комплимента, че го намираш за "невероятно"! ;-) Това признание звучи много приятно! :-D

Давид , 13 г.,

Публикувано на 26.06.2014

Много благодаря и на Аникок, за коментара "Страхотен си!" ;-) Какво да кажа, освен едно МЕРСИ!… :-D

Саня , 13 г.,

Публикувано на 10.07.2014

Много е добро! :)

Йоана Димитрова, 9 г.,

Публикувано на 11.07.2014

Давид на твоята възраст това е великолепно. Аз мисля че на тази възраст вие мислите за съвсем други неща но ти освен че пишеш прекрасно тези стихове разкази и други но и мислиш за различни герои и за всичко свързано с това да пишеш.Моите поздравления и успех!

Георги Любенов, 40 г.,

Публикувано на 12.07.2014

Моите поздравления, Давид! Както за това ти есе, така и за най-новото ти- "Улична река". Малко е да се каже, че съм възхитен!... Дерзай, момче!!!

Давид , 13 г.,

Публикувано на 14.07.2014

Саня, много благодаря за коментара ти! "Много е добро!" също чудесно ми звучи. ;-)

Давид , 13 г.,

Публикувано на 14.07.2014

И ти, Йоана, имаш моята благодарност голяма, за споделеното ти мнение. Да, в тази възраст от нас се очаква друго поведение. Но аз не мисля, че това се отнася за цялото мое поколение. Просто всеки трябва сам да вземе решение, дали си заслужава да се подведе по някое изкушение! :-)

Давид , 13 г.,

Публикувано на 14.07.2014

Г-н Любенов и на Вас сърдечно благодаря и то не само, че сте харесали тази моя творба, но и затова, че вече сте прочели "Улична река"! Да, ако Ви познавах лично щях да стисна Вашата ръка и за коментара да Ви поздравя! :-D

Давид , 13 г.,

Публикувано на 14.07.2014

До редакцията: Много моля, ако е възможно и не ви затруднявам допълнително, публикувайте отговорите ми на коментарите на Йоана Д. и Г. Любенов от днес, а не само този до Саня. Защото хората могат да се обидят, че съм благодарил само на някого, а не на всички! ;-) Предварително благодаря за помощта! :-)

Цвети , 12 г.,

Публикувано на 30.07.2014

:)

Давид , 13 г.,

Публикувано на 31.07.2014

Харесва ми усмивката ти, Цвети! ;-) Предпочитам нея, пред думи превзети! :-)

Асена Христова, 11 г.,

Публикувано на 02.08.2014

Прекрасно е, много ми харесва! Браво! Страхотно е!

Давид , 13 г.,

Публикувано на 06.08.2014

Сърдечно благодаря и на теб, Асена! :-) Радвам се, че и ти в римата си посветена! ;-)

Mihaela , ,

Публикувано на 16.08.2014

Според мен във втората възрастова група победители трябва да са Асена Христова (11 г.), Давид Мавродиев (13 г.) и Диляна Стоянова (14 г.). Успех! :)

Давид , 13 г. г.,

Публикувано на 24.08.2014

Благодаря ти, Михаела, че с работата на журито ти си се заела! :-)))

Пролетина Йорданова, 11 г.,

Публикувано на 30.08.2014

Цял Цицерон!Прекрасно!

Давид , 13 г.,

Публикувано на 30.08.2014

Много ти благодаря, Пролетина, че тук намина и изказа своето мнение! ;-) Благодарности и за чудното сравнение! :-)

tapasq hakur, 21 г.,

Публикувано на 08.09.2014

hubavae tovi sait e celiq hubav

Давид , 13 г.,

Публикувано на 09.09.2014

Да, споделям мнението ти, че е хубав този сайт, Тапася! Но се чудя, щом си на 21-а, защо не пишеш като другите на кирилица?! Моля, направи го- за което предварително ти благодаря! ;-)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град