сръчни ръце

Начало | сръчни ръце | Да „хванем“ лошите сънища и украсим стаята си

Да „хванем“ лошите сънища и украсим стаята си

Аз детето | 2018-02-20

Да „хванем“ лошите сънища и украсим стаята си

Това е една прекрасна идея за оригинална декорация на стая и за сънуване само на прекрасни сънища, прави се и много лесно. Но преди това нека научим нещо повече за него. Ловец на сънища или Сънохващач е ръчно изработен индиански талисман, състоящ се от върбов обръч, в който е преплетена мрежа от шнурове, наподобяваща паяжина. В центъра се поставя перо от нощна птица, най-често някакъв вид сова. Амулетът може да се декорира с различни елементи като пера, мъниста и т. н. Смята се, че този предмет може да предпази спящия от зли духове. Според оригиналната оджибуейска традиция, Ловецът на сънища „филтрира“ сънищата, като през отвора в средата преминават само добрите и приятни сънища. Злите и лошите сънища се заплитат в мрежата и с първите лъчи на слънцето се разпадат.

Както казахме се прави много лесно, трябват ви само:

  • картон
  • две чинии с различни размери
  • молив
  • прежда
  • декоративни пера и мъниста
  • лепило


Начин на изработка:
Вземете картона и сложете по-голямата чиния върху него. Очертайте я и след това сложете по-малката чиния, нея очертайте също. След всичко това трябва да се получи нещо като двоен кръг. Имате нужда от два подобни кръга – за да стане по-дебела основата, върху която се навива преждата. След това изрежете кръга по по-малкото очертание. С четка за рисуване намажете внимателно целия кръг с лепило. След това го увийте целият с прежда, така че картона да не се вижда. Цветът е по ваш избор. След това с друга прежда, най-добре бяла, изплетете нещо като паяжина в кръга. Увийте тук-там и ще се получи. ;-)

След това от долната част на кръга навържете или залепете мъниста, цветни пера и панделки. Оставете да изсъхне и това е всичко. Сега не трябва вече да се страхувате от кошмари!

Легендата за Сънохващача

Преди много време, когато светът бил млад, един стар Духовен водач от народа Лакота отишъл на върха на висока планина и получил видение.
В това видение, Иктоми, великият Правещ Номера и учител по мъдрост се появил във формата на паяк.
Иктоми говорил на старейшината на Свещения език, който само Духовните водачи от Лакота могат да разберат. Докато говорел, Иктоми, паякът, взел от старейшината върбовия му обръч, на който имало пера, конски косми, мъниста и дарове за Духовете и започнал да плете мрежа.
Той говорил на старейшината за циклите на живота... Как всички ние започваме живота си като малки бебета, след това навлизаме в детството, после – в зрялата възраст и най-накрая достигаме до старостта, когато трябва да се грижат за нас като за деца и така изпълваме последния цикъл.
„Но, – казал Иктоми, докато продължавал да плете мрежата, – през всеки период на живота има много сили – някои добри, а други лоши. Ако слушаш добрите сили, те ще те насочват в правилната посока. Но ако слушаш лошите, те ще те наранят и ще те отведат в грешната посока“.
Той продължил: „Има много сили и различни посоки, които могат да ти помогнат или да ти попречат да живееш в хармония с природата, с Великия дух и всички негови прекрасни учения“.
През цялото време, докато говорел, паякът продължавал да тъче мрежата, като работел от периферията и наплитал към центъра на кръга.

Когато Иктоми спрял да говори, дал на старейшината мрежата и казал: „Погледни, мрежата е идеален кръг, но има отвор в центъра на кръга. Използвай мрежата да помагаш на себе си и на твоя народ да постигате целите си. Използвай я, за да помага на вашите идеи, сънища и видения. Ако вярвате във Великия дух, мрежата ще улавя добрите идеи, а лошите ще отпраща през отвора“.
Старейшината предал своето видение на народа си и сега Сиуксите използват Сънохващача като символ на мрежата на техния живот. Те окачват Сънохващача над леглата си в своите домове, за да отсява техните сънища и видения. Добрите неща от сънищата им се улавят в мрежата и остават съхранени там... а лошите неща излизат през отвора в центъра на мрежата и не са вече част от техния живот.
Те вярват, че Сънохващачът показва посоката на тяхното бъдеще.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град