интересно

Начало | интересно | Бялото дете с черна кожа

Бялото дете с черна кожа

Цвета Цапова | 2015-08-12

Лято. Море. И плаж. Съществува ли по-хубаво от тези три неща? Обаче винаги има нежелано последствие, ако прекалиш с нещо, приятното не прави изключение. Какво става, ако забравиш да си сложиш слънцезащитен крем и след това заспиш, излежавайки се върху пясъка? Изгаряш, разбира се.

Е, така стана и с мен. Не бях станала червена, но достатъчно тъмна, че да ме помислят за едно много, много мургаво момиченце.  Вече ми бе писнало да седя на плажа и да не правя нищо, затова помолих родителите ми да поплувам. След дълго време молби те най-накрая се съгласиха. Когато отидох във водата видях едни мои другарчета и заедно започнахме да си играем. Не помня колко вода изгълтах тогава, но съсигурност беше доста голямо количество. След като изпихме почти цялото море, решихме да продължим играта си на пясъка. Разделихме се на два отбора и започнахме да се замеряме с топки от пясък, но не след дълго вече се бутахме и въргаляхме. Крайният резултат не бе никак лицеприятен. Целите бяхме мръсни, а косите ни приличаха на пчелни кошери.  По-добре да не казвам как реагираха родителите ни. За лакомство и дума не можеше да става. Пратиха ни да се измием на душовете, но въпреки всичките ни усилия си останахме мърляви. Срещу душовете продаваха сладолед, аз го гледах със захласнал поглед и си мислех кой вкус бих си избрала, ако можех. Тогава продавачът ни приближи и ми подаде една фунийка.

- Ох, горкото. Сигурно родителите ти не могат да ти купят сладолед. Ето вземи, този ще ти хареса. - каза той.  Не разбрах защо смята така, но нямаше да го откажа Приятелчетата ми ме гледаха с ококорени очи и се облизваха, но тъй като имаше само една лъжичка, а и аз не обичам да деля нищо свое, не им дадох.

Тръгнахме да се разхождаме по крайбрежната улица. Тогава забелязах, че гривничката ми се беше разкопчала и за да оправя това ми се наложи да си протегна ръката. В същия момент един минувач постави едно левче в нея. Едновременно ме връхлетяха срамът и шокът от това, което разбрах. Спомних си  как по-рано бях изгоряла на плажа и в момента колко тъмна и мръсна бях. Истината беше, че цялата тази добрина беше, единствено заради външния ми вид.

Участва в конкурса „Моето невероятно лятно приключение“



Коментари
2 коментара

Баба Ваза , ,

Публикувано на 19.08.2015

Фразата ,,След като изпихме цялото море.`` е като метафора за това колко бързо минава времето. Всякаш ти и твоите другарчета толкова много се забавлявате, че искате да изживеете всички приключения наведнъж, но, разбира се, вие сте победени от времето. Мисля, че поуката от краткия ти разказ е, че добрите неща се случват на хората, които не се опитват да ги привлекат към себе си ;).

Ния Димитрова :), 14 г.,

Публикувано на 19.08.2015

Този разказ ме накара да се замисля за всички около мен. Невероятно е как една такава случка те кара да осъзнаеш какви хора те заобикалят и че добрината още съществува и ще продължи да съществува.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град