спорт

Начало | спорт | Баскетболът е полезен и приятен спорт

Баскетболът е полезен и приятен спорт

Аз детето | 2014-08-13

Баскетболът е полезен и приятен спорт

Баскетболът е един от най-популярните отборни спортове в целия свят наред с футбола и волейбола. А също така и един от най-интересните. Той се е играел много преди да бъдат родени едни от най-известните играчи като Майкъл Джордан и Коби Брайънт.
Всъщност се знае, че този спорт е измислен през 1891 година от д-р Джеймс Нейсмит – учител по физика. Нейсмит измислил тази, както той я нарекал тогава "вътрешна игра", за да помогне на учениците си да спортуват дори през дългата и студена зима. До тогава спортът в училище се практикувал само навън през пролетта и есента. Първата игра на баскетбол била малко по-различна от днешната. Тогава, като нова игра нямало специална топка за нея и затова се използвала футболна. Играчите хвърляли топката в плетени кошници, които били използвали на мястото на сегашните кошове, като тяхната цел била просто да успеят да хвърлят топката в коша. С течение на времето обаче тази игра се променила в много направления. Днес вече играчите трябва да дриблират с топката до коша, който се намира високо над игралното поле, да пречат на играчите от противоположния отбор да вкарат топката в техния кош и т. н.

Откакто е бил измислен през 1891 г. от Джеймс Нейсмит, баскетболът се развива до международен спорт. Първите му дни били в YMCA; първите състезания — в колежите. Напоследък баскетболът става все по-професионален спорт и се развиват лиги като Националната баскетболна асоциация или НБА. Добива олимпийски статут през 1936 и, въпреки че е американски спорт, бързо се разпространява и сега има известни играчи и отбори по целия свят.

Днес правилата в баскетбола не са никак малко, но пък лесно се запомнят в практиката. Ако харесвате този спорт и искате да станете професионалист някой ден или просто да бъдете добър, сега ще ви представим тринадесет правила, които всеки уважаващ себе си баскетболист, бил той професионалист или не, трябва да знае и спазва.
Преди това обаче ще уточним, че баскетболът е отборен спорт. Той е игра с топка, която се играе от два отбора с по 5 играча всеки. Всеки отбор се стреми да направи повече точки вкарвайки топката в коша на противника. Размерът на игралното поле е 28 (странична линия) на 15 метра (линията под коша). Височината на коша е 3,05 м. Точки се получават за преминаването на топката през мрежата на коша отгоре надолу (стрелба), а отборът с повече точки в края на играта печели. Топката може да се придвижва чрез тупкане в земята (дриблиране) или чрез подаване между съотборници (пас). Близките контакти (фалове) не са разрешени и има ограничения за това как може да се манипулира с топката.
Баскетболната среща е разделена на 4 четвъртини, като в американския баскетбол те продължават по 12 минути всяка, а в европейския вариант — по 10.

А сега ето и тринадесетте основни правила:

1. Баскетболът се играе предимно на закрито. Точки се получават за преминаването на топката през мрежата на коша на противника отгоре надолу, а отборът с повече точки в края на играта печели. Топката може да се придвижва чрез тупкане в земята (дриблиране) или чрез подаване между съотборници (пас). Контактите от близо се смятат за фалове и не са разрешени и има ограничения за това как може да се манипулира с топката.

2. Попадение в коша, реализирано със стрелба пред линията за три точки (на 6 м от коша) се награждава с две точки, а попадение от или зад тази линия – с три точки. При фалове, извършени в олето преди линията за три точки, се изпълняват два наказателни удара от линията за наказателни удари. Ако фалът е зад линията за три точки, се изпълняват три наказателни удара. Всеки вкаран наказателен удар носи една точка.

3. Времето за атака е 24 секунди, а за изнасяне на топка от собственото поле - 8. Начало на атака се смята моментът, в който отборът в нападение докосне топката. За край на атаката се счита моментът, в който топката се удари в ринга на противника (пръстена на коша), излезе от рамките на игралното поле или премине във владение на противниковия отбор. При нарушение на времето за атака или изнасяне, топката преминава във ръцете на противниковия отбор.

4. В баскетбола има два вида нарушения: 
лични: Лично нарушение се отсъжда при грубо съприкосновение със състезател от противниковия отбор. Такова нарушение може да бъде извършено и в защита, и в атака и се отсъжда предимно за опасни действия с ръце. В определени случаи реферът може да прецени да обяви лично нарушение за неспортсметско поведение (при обиди към други състезатели, публика, рефер, треньори; спорене с рефера и др.) За лично нарушение при стрелба на противников играч пред и след линията за 3 точки, въпросният играч изпълнява съответно 2 или 3 наказателни удара. При пето лично нарушение за мача състезателят няма право да продължи участието си в срещата.

отборни: Отборните нарушения са сумата от нарушенията на състезателите, както и няколко специфични нарушения, предимно от неспортсменски характер. Отборът може да получи нарушение при непозволени действия на треньора или на състезателите на резервната скамейка. Петото и всяко следващо отборно нарушение в една част (в случай на продължение фаловете се запазват от последната част) се наказва с два наказателни удара за противниковия отбор. Изключение правят фаловете в атака, които се отчитат като отборни нарушения, но не се изпълняват, а топката се вкарва в игра от противния отбор.

5. Играч осъществява стрелба при къс скок, докато защитникът е или нокаутиран, или опитващ се "да поеме удара"

6. Стрелбата е действието, при което се получават точки, в резултат на вкарване на топката в коша. Докато методите биват разнообразни според играча и ситуацията, най-общата техника може да бъде очертана тук.
 
7. Играчът трябва да е поел позиция пред коша, с разкрач, колкото ширината на раменете, с леко свити колене и изправен гръб. Нужно е играчът да държи топката с връхчетата на пръстите на доминиращата ръка (изстрелващата ръка) леко над главата, като другата ръка да е малко по-ниско от нивото на доминиращата. За да се прицели и да насочи топката, лакътят на играча трябва да бъде разположен вертикално, а ръката (има се предвид частта на ръката от лакътя до китката) да гледа в посока, права към баскетболния кош. Топката се запраща към коша, свивайки и изпъвайки коленете и изпъвайки стрелящата ръка, до нейното пълно протягане: топката се изтъркулва от върховете на пръстите, докато китката извърши едно пълно разгъване. Когато стрелящата ръка остане за момент неподвижна след стрелбата, тази част се знае като "фоллоу-тру" или замах, който продължава и след изстрелване на топката. В повечето случаи, нестрелящата ръка се изпълзва само за ръководене на стрелбата, но не и да я подсили.

8. Двете най-общи стрелби, които се използват са "сет шот" и "джъмп шот". Сет шотът се прави от неподвижна позиция, като нито едно от ходилата не се премества по пода и това е характерно за свободната стрелба. Джъмп шотът се прави "във въздуха", близо в края на скока. Това осигурява повече потенциал и замах, и също така позволява на играча да се повдигне над защитника. Неизстрелване на топката преди краката да са стъпили на земята се счита за нарушение.

9. Дрибъла се извършва само с едната ръка на играча, като той може да сменя ръцете си, но никога с двете едновременно. Отскока на топката не бива да е на по-голяма височината на кръста на играча.Ако топката отскочи по високо от кръста то има фаул!!

10. Пас произлиза от английския глагол "to pass", което означава подавам. Пасът е средство за придвижване на топката между играчите. Повечето пасове са съпроводени със стъпка напред, за да увеличи силата на стрелбата. Основен пас е "чест паса" ( от "chest" - гръден кош, гърди). Изпълнява се, като играчът подава директно топката от своите гърди към гърдите на съотборника си.

11. Друг начин на подаване е така нареченият "баунс пас" (от английски: to bounce - подскачам). Тук подавачът издига топката високо над нивото на гърдите си и подава. Топката пресича игрището и се тупва точно пред играча. За осъществяването на "баунс пас" е необходима повече време отколкото за "чест пас", като е и по-трудно за противниците да овладеят топката. Във връзка с това, играчите често ползват "баунс пас" в моменти, когато има пренатъпкване на играчи на дадено място в игрището или да избегнат пазещ защитник.

12. Борбата за отскочили топки има важна роля за играта на баскетбол, тъй като голяма част от атаките завършват с пропусната стрелба и това дава възможност на атакуващия отбор повторен шанс за нападение или смяна на притежанието на топката, в случай че борбата е спечелена от отбора в защита.

13. Целта на борбата е спечелване на притежание на топката след пропусната стрелба от игра или след изпълнение на наказателен удар, в случай че топката отскочи от ринга или таблото.

И за последно запомнете, че баскетболът носи много ползи както за вашето физическо, така и за вашето психическо здраве. Няма значение дали играете в професионален клуб, в училище или просто навън с приятели – баскетболът винаги осигурява добра тренировка, може да подобри вашия баланс и координация и да засили силата на ръцете ви, краката и мускулите на стомаха. Този спорт също е и добър начин да се научите да работите в екип и как да общувате по-добре с приятелите си. Той също е и доста по-евтин в сравнение с повечето други спортове, защото единственото, което ви трябва за него е една топка и кошове.

Снимка: reuters.com

Прочетете още:
Баскетбол у дома – възможно е



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град