новини детски

Начало | новини детски | Български ученици постигнаха голям успех на Международна олимпиада по информатика в Тайван

Български ученици постигнаха голям успех на Международна олимпиада по информатика в Тайван

Аз детето | 2014-07-21

Български ученици постигнаха голям успех на Международна олимпиада по информатика в Тайван

С множество медали се прибират младите ни олимпийци от международните финали по информатика и физика. От XXVI Международна олимпиада по информатика в Тайван българските таланти спечелиха два златни медала и един сребърен.

Златни отличия завоюваха Христо Венев, ученик от СМГ "Паисий Хилендарски" в София и Енчо Мишинев от Математическата гимназия "Атанас Радев" в Ямбол. С постижението си Енчо успя да се класира в ТОП 10 на най-добрите състезатели по информатика в света. Сребърен медал спечели Момчил Пейчев от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.

Катерина Найденова и Ангел Шерлетов - и двамата от Казанлък, са със сребърни, а Радостин Димитров (Казанлък), Станислав Щерев (МГ - Варна) и Виктор Кузманов (Американски колеж) - с бронзови. Освен това, за втора година Катерина Найденова спечели специалната награда на Европейското физическо общество (EPS) за най-добре представило се момиче от европейска страна.  

В XXVI Международната олимпиада по информатика в Тайван участваха 316 състезатели от 82 държави. С медалите си отборът класира България на седмо място в световната ранглиста по информатика.

„Изключително представяне на българския отбор тази година! От 2010 насам не сме имали два златни медала. Много се гордеем с нашите момчета, които отново доказаха, че в България имаме невероятни ИТ таланти" - сподели Антон Шиков, треньор на едно от златните ни момчета.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град