новини детски

Начало | новини детски | 18 килограма тежи раницата на ученика

18 килограма тежи раницата на ученика

Надя Панчева, 12 г., Стара Загора | 2006-09-01

18 килограма тежи раницата на ученика

Баби, превити под тежестта на ученически раници. Майки, помъкнали в ръка торбички с гуменки, тикат хлапета в гърба, за да успеят да се качат в рейса, без чантата да ги повлече назад. Изнервени бащи се чудят как да спрат колата по-близо до входа на училището, за да влачи по-кратко време товара си старателният първолак. След две седмици тази позната до болка гледка ще се възроди с нова сила заедно с първия школски звънец.

За капак от просветното министерство предлагат учениците да карат по седем часа всеки ден, за да попълнят норматива за учителски заплати.

18 килограма. Толкова тежи чантата на един четвъртокласник. Теглото й може да се увеличи с още килограм-два, ако освен тетрадките и учебниците в нея се пъхнат и анцугът с гуменки за часа по физическо. И още – ако в същия ден трябва да се носят помагалата по трудово обучение. Най-потърпевши от магарешкия товар са малчуганите, които ходят до училище с градски транспорт. Дори и да вървят кратко пеша или пък ги возят с кола, децата не могат да се отърват от огромната тежест, защото мъкнат торбите от кабинет в кабинет. И обикновено не си правят труда да ги слагат и на двете рамена, а ги носят на едното. Това пък е една от основните причини за все по-големия брой на деца с гръбначни изкривявания, коментираха от Националния център по обществено здраве.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град