важните неща

Начало | важните неща | 10 прости начина, по които вашето семейство може да бъде по-екологично

10 прости начина, по които вашето семейство може да бъде по-екологично

Аз детето | 2023-03-09

10 прости начина, по които вашето семейство може да бъде по-екологично

Има много малки неща, които можем да направим в ежедневието на нашето семейство, за да играем роля в намаляването на отпадъците в сметищата, намаляване замърсяването на въздуха и опазването на естествения пейзаж. Когато включим цялото семейство, ще помогнем да разберат колко е важно да бъдат екологични, за да може да имаме къде да се разхождаме сред зеленина, да се радваме на слънцето през лятото и снега през зимата, да ядем хубави и чисти плодове и зеленчуци.

Да бъдеш екологичен не означава да си някакъв маниак, който не ползва автомобил, не яде месо, не си носи продуктите от магазина в найлонова торбичка, когато му се налага. Да си екологичен означава да живееш по начин, който не е вреден за околната среда. Освен че е по-добър за планетата, той често е по-пестеливият вариант, който е печалба за всички. Не е нужно да променяте целия си живот за една нощ. Ето някои малки, прости, зелени избори, които можем да направим в домовете си, за да станем екологични като семейство.

1. Избягвайте продукти за еднократна употреба, когато е възможно

Преминаването към опция за многократна употреба за кутии за обяд, чанти за хранителни стоки и бутилки за вода може да окаже голямо влияние. Вместо да купувате декорации за еднократна употреба, помислете дали да съберете естествени материали, като клони, шишарки и диви цветя. От тях става чудесна украса за всеки празник.

2. Опитайте се да намалите употребата на пластмаса

Пластмасите за еднократна употреба са навсякъде, но е възможно да започнем постепенно да ги премахваме от домовете си. Има многократни бутилки за вода, които не са от пластмаса. Някои от нас вече имат в домовете си такива, например метални. Все повече продукти за самообслужване, като дезодорант и шампоан, се продават и без обичайните пластмасови контейнери. Макар и бавно, всички ние ще разчитаме все по-малко на пластмаса в живота си.

3. Купувайте на едро

Кухненският сапун, препаратът за пране и сапуните за ръце за баня могат да бъдат закупени на по-едро, което намалява употребата на еднократни опаковки. По същия начин насипните продукти от хранителния магазин могат да се съхраняват в стъклени буркани, които много от нас вече имат в шкафовете си.

4. Откажете това, от което не се нуждаете, дори и да е безплатно

Безплатни пластмасови химикалки, безплатни мостри при закупуване, безплатни брошури и списания могат да са големи замърсители на природата. Въпреки че може да бъде изкушаващо да вземете безплатни неща за вкъщи, помислете дали това добавя нещо полезно в живота ви или скоро ще се превърне в пореден предмет, който трябва да бъде изхвърлен.

5. Помислете дали наистина трябва да закупите нещо ново

Стана толкова лесно да добавяме разни стоки към нашите онлайн колички за пазаруване и да ги получаваме бързо до домовете ни. Въпреки това този цикъл на пазаруване допринася за емисиите на парникови газове. А за артикулите, които знаем, че ще ни трябват (като детски дрехи), помислете за присъединяване към онлайн група за купуване-продаване-търговия, спестяване или пазаруване в онлайн магазин за препродажба.

6. Разчистете и споделете това, от което не се нуждаете

Това е още едно нещо, в което цялото семейство може да се включи. Ако ви е трудно да се разделите със стари играчки, помислете дали да не съберете стари дрехи, които сте надраснали. Заедно с родителите можете да дарите предмети на местни благотворителни организации, които може да търсят това, което разчиствате.

7. Преминете към екологично чисти почистващи продукти

Много масови почистващи продукти съдържат консерванти, детергенти или пенообразуващи агенти, които са направени от токсични химикали, които се отмиват в потоци и реки, причинявайки замърсяване на водата, която навлиза в екосистемите. Преминаването към продукти, които не съдържат синтетика, намалява риска от излагане на токсични химикали, които са вредни както за хората, така и за околната среда.

8. Пазарувайте хранителни стоки от местни производители

Помислете за пазаруване на вашия местен фермерски пазар и изберете органично, когато е възможно. Вие не само ще подпомогнете вашата местна икономика, но и ще допринесете за пестенето на енергия поради по-ниските транспортни разходи.

9. Намалете потреблението на електроенергия

Помислете дали да не накарате цялото семейство да използва по-малко електричество, като насърчите всички да гасят осветлението, когато излизате от стаята и да изключвате уредите от контакта, когато не се използват. Дори когато не се използват, много електронни устройства, включително телевизори, микровълнови печки и принтери, използват захранване в режим на готовност, понякога наричано вампирско или фантомно електричество. Когато дойде време да смените крушка, изберете енергийно ефективна.

10. Пестете вода

Поправянето на спукани кранове, спирането на водата, когато не я използвате активно и избягването на използването на тоалетната като кошче за боклук ще помогне на семейството ви да използва по-малко вода. Използването на по-малко вода спестява енергия и инфраструктурни разходи. Това също така означава, че се губи по-малко вода поради замърсяване и помага да се осигури адекватно снабдяване с чиста вода за в бъдеще.

Image by frimufilms on Freepik



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град