забавна наука

Начало | забавна наука | 10 от най-интересните факти за ураганите

10 от най-интересните факти за ураганите

Аз детето | 2024-10-15

10 от най-интересните факти за ураганите

Дръжте се здраво, банда – и имаме предвид супер здраво! – защото сме напът да проверим десет факта за една от най-мощните природни сили – ураганите!

1. Ураганите са гигантски тропически бури, които предизвикват обилни валежи и супер силни ветрове.

2. Ураганите се образуват над топлите океански води близо до екватора. Топлият, влажен въздух над повърхността на океана се издига, карайки въздуха от околните райони да бъде „всмукан“. След това този „нов“ въздух става топъл и влажен и също се издига, започвайки непрекъснат цикъл, който образува облаци. След това облаците се въртят с въртенето на Земята. Ако има достатъчно топла вода, за да подхрани бурята, се образува ураган!

3. Ураганите се въртят около кръгъл център, наречен „око“, където обикновено е спокойно и няма облаци. Около окото е стената на окото – най-опасната част от урагана с най-силните ветрове, най-дебелите облаци и най-проливния дъжд!

4. Повечето урагани възникват безобидно в морето. Въпреки това, когато се придвижват към сушата, те могат да бъдат невероятно опасни и да причинят сериозни щети.

5. Силните спираловидни ветрове на ураган могат да достигнат скорост до 320 км/ч – достатъчно силни, за да разкъсат цели дървета и да разрушат сгради!

6. В южното полукълбо ураганите се въртят по посока на часовниковата стрелка, а в северното полукълбо се въртят обратно на часовниковата стрелка. Това се дължи на така наречената сила на Кориолис, произведена от въртенето на Земята.

7. Когато ураганът достигне сушата, той често предизвиква „бурен прилив“. Това е моментът, когато силните ветрове тласкат морето към брега, което води до покачване на водните нива и създаване на големи разбиващи се вълни. Бурните вълни могат да достигнат 6 метра височина и да се простират до над 150 километра!

8. Ураганите се наричат още циклони и тайфуни, в зависимост от това къде се случват. В Атлантическия океан и северозападната част на Тихия океан те са урагани, в северозападната част на Тихия океан са тайфуни, а в южната част на Тихия океан и в Индийския океан са циклони.

9. Най-големият регистриран ураган е Тайфун Тип, който се появи през 1979 г. в северозападната част на Тихия океан. С диаметър от около 2220 км, той беше почти половината от размера на Съединените щати!

10. Ураганите получават имена от Световната метеорологична организация (СМО), за да могат да се различават. Всяка година тропическите бури се наименуват по азбучен ред според списък, изготвен от СМО. Това име остава с бурята, ако се развие в ураган. Имената могат да се повтарят само след шест години.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град