новини детски

Начало | новини детски | 10-дневна лятна школа за деца организира през юли историческият музей в Смолян

10-дневна лятна школа за деца организира през юли историческият музей в Смолян

Аз детето | 2017-06-29

10-дневна лятна школа за деца организира през юли историческият музей в Смолян

10-дневна лятна школа през месец юли за деца от 7 до 12-годишна възраст организира историческият музей в Смолян, съобщи за Радио „Фокус” – Смолян уредникът в РИМ „Стою Шишков” – Смолян Тинка Белегова. Уредникът посочи, че се провежда за пета поредна година, като инициативата е насочена към създаване на устойчива публика на институцията сред най-малките – децата от 7 до 12-годишна възраст. Тя е алтернатива за осмисляне на свободното време на децата от Смолян и близките селища, както и гостуващи в града. По думите на Белегова чрез различни образователни модули те откриват нови възможност и за образование, и развлечение. Създават се условия за творческа комуникация между деца от различна възраст, предпочитания и интереси.

Заниманията се провеждат в експозиционни зали на музея – в автентична среда, сред музейните експонати, в рамките на отвореното за останалите посетители музейно пространство. Интересът към школата се засилва с всяка изминала година. Белегова поясни, че като партньор в инициативата отново е привлечен ЕИЦ „Европа Директно“ – Смолян. Целта е да се осмисли съвременната култура на Смолян като европейски град, културата и природата на Родопите в контекста на общоевропейските политики за природно и културно наследство. Белегова обясни, че тази година в продължение на две седмици децата ще усвояват полезни знания и умения под формата на забавления, като всеки ден от седмицата традиционно е посветен на различна тема.

С първата тема „Тайните на природата” се цели децата да се запознаят с богатия животински и растителен свят в Родопите чрез занимателни игри, рисуване, пана и други дейности, като темата е предвидена за понеделниците – на 3 и на 10 юли. За вторниците – 5 и 12, юли е предвидена темата: „Поминъци и занаяти”, където децата ще се запознават с разкази за древни поминъци и занаяти в Родопите, ще правят мънистени накити и ще се учат да плетат на две куки. За срядите – 5 и 12 юли, е предвидена темата: „Траките в Родопите”. Децата ще се запознаят с бита и културата на тракийските племена, обитавали Средните Родопи и ще изработват от глина и пластилин антични образци. В четвъртъците – 6 и 13 юли, ще се представя темата „Кукерски карнавални игри”. Ще им се разкаже за кукерските карнавални игри в Родопите, за да стимулират творческия потенциал и креативността на децата в изработване на кукерски карнавални маски. „Да опознаем Европейския съюз” е темата, която ще им бъде представена в петъците – на 7 и на 14 юли. Децата ще се запознаят с истории за Европейския съюз, след което чрез изкуството „плъстене” ще изработват символи на държави, членки на Европейския съюз.

Белегова каза още, че закриването на лятната школа ще бъде на 14 юли от 11.30 часа, а заниманията ще се провеждат всеки работен ден от седмицата от 9.30 до 12.30 часа. Таксата за полудневното занимание е 2.00 лв. на дете.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град