История

Начало | История | Знаците в Наска – най-мистериозните рисунки в света

Знаците в Наска – най-мистериозните рисунки в света

Аз детето | 2018-06-29

Знаците в Наска – най-мистериозните рисунки в света

Замисляли ли сте се някога какви невероятни постижения има нашето общество? Дори и само ако се вгледате във високите 100 или повече етажни сгради. Как ли се строи такова нещо, как се крепи въобще без да падне. А какво пък да кажем за мостовете, които се простират стотици километри над огромните и дълбоки океани и морета. Ама какво говорим... Знаехте ли, че има влак, който се движи под Ламанша. Има толкова невероятни неща, че ако тръгнем да ги изброяваме и целият сайт няма да ни стигне. Схванахте идеята ни! С всички технологии, с които разполагаме днес е лесно да приемаме подобни неща за даденост и за нещо обикновено.

Историците обаче ще ви кажат, че някои от най-впечатляващите постижения на човечеството са се случили стотици, дори хиляди години преди нашето време. Необходимо е да погледнем към Великите пирамиди в Египет например. Някои от тези подвизи направо ни оставят зашеметени, особено, когато се има предвид, че те са постигнати без съвременна технология. Един такъв подвиг за който ще ви разкажем е от около преди 2 хиляди години. Всъщност е толкова впечатляващо, че преди изобретяването на самолетите не се е знаело нищо за него. Сега нека се отправим на едно пътуване до крайбрежните равнини на Перу, за да изследваме прочутите знаци в Наска!

На около 400 километра от столицата на Перу Лима в южна посока се намират сухите пустинни равнини край река Гранде – ето там отиваме сега. На това място пада по-малко от един сантиметър дъжд годишно, което го прави едно от най-сухите на планетата Земя. По-впечатляващото обаче е, че тук е домът на знаците от Наска! Огромна колекция от геоглифи: линии и рисунки гравирани в земята. Тези знаци са толкова големи и затова в целостта си могат да бъдат видени единствено от небето. Покриват площ от около 500 квадратни километра и поради тази причина остават неизвестни чак докато над Перу започват да летят първите самолети.

Фигурите на Наска са открити през 1926 г. от археолозите Алфред Кроебер и Тотибио Мехиа Ксепсе. Първоначалните предположения за тяхното предназначение са че са част от древно напоително съоръжение. Рисунките от Наска се състоят от над 800 прави линии (някои от които са с дължина около 285 метра), повече от 300 геометрични дизайна (триъгълници, правоъгълници, трапециди, спирали, стрели, вълнообразни линии и т. н.) и приблизително 70 изображения на растения и животни (наречени биоморфи), включително куче, гущер, патица, паяк, колибри, маймуни, китове, лами, кактуси, цветя и дърво. Учените вярват, че линиите са направени чрез внимателно отстраняване на няколко слоя от пръстта и пясъка с помощта на малки камъчета. По този начин се разкрива слой от по-светъл пясък, който образува рисунката.

За щастие, липсата на дъжд, съчетана с факта, че в пустинната зона духа малко вятър и тя страда от малка ерозия, означава, че фигурите на Наска се променят много малко през последните два века. Но защо са били създадени изобщо! Макар че са изследвани от вече 80 години и през 1994 година са включени в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО те остават до голяма степен мистерия. Теориите изобилстват, но учените все още не знаят категорично защо са създадени линиите на Наска.

При самото им откриване през 1920-те години, когато са наблюдавани само от земята, се предполага, че са някаква древна система за напояване. Водата е най-важният източник на живот в Андите. Под пампата лежат подпочвени акведукти и кладенци. Според тази теория разположението им е показано от линиите. Американският археолог Пол Късък малко по-късно предполага, че създаването им е дело на жаден за власт жрец, който използва познанията си по астрономия да манипулира и контролира тогавашното общество. През 1967 г. при наблюдения и опит да потвърди тези предположения, американският астрофизик Джерълд Хокинс не открива връзката между промените в движението на небесните тела и изображенията в Наска. Две години по-късно Ерих фон Деникен оповестява станалата много популярна тогава идея, че линиите са дело на извънземни, които са ги ползвали като писти за космическите си кораби. Тази идея има кратък живот обаче тъй като не може да обясни много фактори като например предназначението на фигурите, които представляват животни и растения.

Според най-новата теория линиите в Наска са използвани като пътеки, по които да минават ритуални процесии. Всяка класа в обществото на наските притежава своя пътека като някои пътеки са свързани с астрономията и показват кога настъпва време за засяване, зимното и лятното слънцестоене и движението на небесните тела. Окончателен и еднозначен отговор обаче все още не съществува.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град