Космос

Начало | Космос | Знаете ли кой е създал телескопа?

Знаете ли кой е създал телескопа?

Аз детето | 2017-09-13

Знаете ли кой е създал телескопа?

Някога имали ли сте желанието да излезете в най-тъмната и безоблачна нощ само за да погледате звездите? Тези прекрасни, красиви и толкова далечни мистериозни космически обекти. Можете ли да си представите, че звездите са толкова далеч от нас, че точно тази ярката, която наблюдавате в момента е била такава преди милиони години и вече не само че не е толкова ярка, ама може дори и да не съществува. А ние я виждаме чак сега, защото образът ѝ чак сега е достигнал до нас... Звездите винаги са изумявали човешките същества и затова ги изследваме и изучаваме от хиляди години. Допреди няколко стотици години е нямало научни инструменти за изучаване на звездите и затова всички хора са могли само да гледат небето и да оставят въображението им да ги отведе до някоя галактика.

За радост днес имаме всякакви съвременни научни технологии, за да видим най-отдалечените кътчета на галактиките намиращи се на невъобразими разстояния далеч от нас. От обикновените телескопи до космическите телескопи, които летят през нашата слънчева система, изпращайки изображения обратно на Земята, съвременните учени знаят повече за звездите от всякога. Въпреки че звездите вероятно са пленявали човешкото въображение откакто сме на тази планета, ние в действителност сме могли да изучаваме звездите с научни инструменти едва през последните 400 години. Всъщност първите телескопи дори не били вдъхновени от желанието да се наблюдават небесата. Те са създадени първоначално за подобряване на зрението на хората в ежедневието.

Не знаем със сигурност кой е първият човек, който забелязва, че парчета изпъкнало прозрачно стъкло могат да увеличат предметите. Още в края на 13-ти век италианските производители на стъкло произвеждали лупи и очила, за да помогнат на хората с проблеми със зрението. Тези ранни лещи са градивните елементи на това, което ще стане първият телескоп. Ръчно изработени от стъкларите, а не от учените, фокусът на лещите служел за коригиране на проблемите със зрението, които се развиват с възрастта. Макар че всички части за един идеален телескоп – вдлъбнати и изпъкнали огледала и лещи, са били налични още през 1450 г., не изглежда, че някой се е сетил, че с тях може да се наблюдава необятният космос чак до началото на 1600 година.

През 1608 г. производителят на очила Ханс Липсеши подава първия патент в Холандия за „инструмент за гледане далеч“. Макар че може би не е бил първият човек, който някога е изградил примитивен телескоп, Липсеши обикновено се смята за изобретател на телескопа, защото той първи е подал заявка за патент. Устройството на Липсеши, както и тези на други негови съвременници, като например Джейкъб Метиус, увеличава обектите само три пъти. Заедно с усилията на известния италиански учен – Галилео Галилей, се създават далеч по-добри телескопи и се използват за изучаване на звездите. Галилей научил за новото устройство през 1609 г. и построил своя собствена версия. Галилео отделя значително време за изграждане на различни версии на телескопите, като по този начин усъвършенства своя телескоп. До края на 1609 г. Галилео подобрява увеличението до 20-30 пъти и става първият учен, който използва устройството за изучаване на небесата.

Галилей популяризира използването на телескопа за научни цели. Неговото въздействие върху науката е огромно. Откривайки неизвестни досега явления в небето, телескопът е първичният научен инструмент, ръководещ научната революция на 17-ти век.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град