Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли какво е увула (мъжец)? А за какво служи?

Знаете ли какво е увула (мъжец)? А за какво служи?

Аз детето | 2019-08-26

Знаете ли какво е увула (мъжец)? А за какво служи?

Хей, какво е това? Много добре знаете за какво говорим! Онова нещо, което виси накрая на видимата част на гърлото ви! Ако все пак наистина не се досещате за какво говорим, застанете пред огледалото и отворете широко уста. После се вгледайте внимателно – виждате ли, има една странна кожа която започва от горната част и виси надолу! Какво ли е това? Знаете ли как се нарича и още по-важно за какво служи? Ама не се тревожете, всички го имаме!

Въпреки че е забавно да го наричате „онова висящо нещо в задната част на гърлото ви“, това мъничко парче тъкан си има име. Неговото официално научно име е увула (в пряк превод означава „грозденце“, а много хора го наричат и мъжец. Всъщност като се замислим и истинските имена са също толкова забавни, колкото и вашето. И ни е много интересно за какво ли служи! Затова нека заедно да разберем. Вашата увула е едно от най-странните неща в тялото ви. Не само изглежда странно висящо там в задната част на гърлото ви, но учените продължават да се озадачават какво точно прави и защо е там на първо място. През годините много учени са изследвали мъжеца. Освен това са измислили много интересни теории за неговата история и цел. Ето няколко от нещата, които учените са предположили за увулата във времето:

  • помага водата и храната да отиват в правилната посока в гърлото;
  • предизвиква рефлекс за повръщане, когато тялото има нужда;
  • помага, когато кашляме;
  • причинява здравословни проблеми като сънна апнея, хъркане и задушаване – е, тялото ни не е съвършено.

Въпреки че тези няколко теории звучат достатъчно добре (може би без последната), учените продължават да изследват мъжеца, много от тях просто от чисто любопитство. Някои скорошни проучвания разкриват допълнителна информация за увулата и нейната функция. Някои лекари все още лекуват пациенти със сънна апнея, като отстраняват увулата, но през годините е ясно, че тя все пак е важна. Днес вече знаем, че мъжецът ни помага не само за насочването на храната и течностите, но и в артикулацията на звуковете в човешката реч, взаимодействайки си със задната част на езика, небцето и идващия от белите дробове въздух.

Засега това е всичко, което знаем за увулата. Може би бъдещите учени ще разкрият още по-интересна информация!

Прочетете и за други странности на човешкото тяло, които се оказват доста необходими:
Защо имаме косми в носа?
За какво ни е тази ушна кал?
За какво служи панкреасът?
Знаете ли какво е амигдала?
Защо косата ни става по-тъмна, когато се намокри?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град