Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Знаете ли какво е уики?

Знаете ли какво е уики?

Мирела Любенова | 2017-08-08

Знаете ли какво е уики?

„Ела, за да те попитам нещо! Тук сега какво да натисна! Ама защо издава този звук? А сега как да отида на този сайт?“ – всяко дете и всеки млад човек е чувал тези думи поне веднъж от баба си, дядо си, а понякога дори и от родителите си. И няма как поне един път да не му е било досадно и да се чуди как така не знаят да направят това или онова с компютъра. Трябва обаче да не забравяте, че когато е необходимо да помогнете на родителите и близките си с технологични проблеми, трябва да имате предвид, че те са израснали в свят, различен от света, в който живеете днес. Когато те е трябвало да пишат съчинение или доклад в училище, не са могли да го направят от вкъщи с няколко клика на мишката. Те са отделяли часове, за да обиколят няколко библиотеки и да намерят нужните им данни в дебели книги и енциклопедии, които често заемат няколко рафта. Докато ние днес просто пускаме компютъра и отиваме директно в някоя търсачка. Пишем няколко думи и имаме информация на корем за всичко, което ни трябва. Често дори не е нужно да се „ровичкаме“ по страниците с резултатите, защото на първо място ни излиза почти всичко необходимо в един от най-популярните сайтове в интернет, известен като Уикипедия.

Уикипедия е нашата модерна версия на старата печатна енциклопедия – това със сигурност го знаете. Но знаехте ли, че името ѝ отразява комбинацията от стара (педия) и нова (уики) технология. Също и че има други сайтове, които в името си съдържат уики... Така например имаме и wikihow.com, който също ни дава полезна информация. Сега няма как да не се запитаме какво значи това уики и да не ви отговорим!

На най-основното си ниво уики е уебсайт, който позволява на потребителите да допринасят и да променят съдържанието на сайта, като използват уики софтуер. Първият такъв сайт е WikiWikiWeb.com разработен от Уорд Кънингам през 1995 година. Кънингъм описва творението си като „най-простата онлайн база данни, която евентуално би могла да работи“. Той го нарича уики, което идва от хавайски и означава „бърза“. Освен че позволява на потребителите да създават и редактират съдържанието на сайта чрез който и да е уеб браузър, софтуерът за уики също позволява на потребителите бързо да реорганизират съдържанието и да препращат към друго свързано съдържание. Точно поради тази причина, сайтове от този тип стават много популярни. Хората ги харесват, тъй като потребителите на интернет осъзнават ползите от споделянето на информация и сътрудничество по нови проекти в отворена среда, която може да се промени и да се развие, за да отговори на нуждите на потребителите си.

Днес в света има десетки хиляди уики. Техните цели са толкова разнообразни, колкото и техните потребители. Най-популярната уики досега е Уикипедия, онлайн проект за енциклопедия, който се е превърнал в един от първите десет уебсайта в интернет. Не всички интернет потребители обаче са фенове на уики. На някои откритостта и простотата на уикито се струват като слабост. Опонентите на тази технология твърдят, че информацията, съдържаща се в уики, може да бъде ненадеждна, тъй като всеки може да я редактира, за да отрази собствените си вярвания или пристрастия.

Уики привържениците от друга страна смятат, че простотата и откритостта на уики помагат на всеки да допринесе за информацията, която те имат, като по този начин се създава по-богат обем материал, отколкото иначе би било възможно. Те смятат, че ненадеждната информация бързо ще бъде елиминирана от потребителите на уики. Ако пишете научно изследване, вашият учител може да ви предупреди да не разчитате на Уикипедия – или на някое друго уики, като единствен източник на информация. Макар че може да ви се струва, че вашият учител е анти-уики, това наистина е добър съвет. Трябва да сте сигурни, че разчитате на множество надеждни източници, за да сте сигурни, че базирате вашето изследване на качествена информация.

Снимки: scx.hu



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град