важните неща

Начало | важните неща | Знаете ли какво е полярна ледена шапка?

Знаете ли какво е полярна ледена шапка?

Аз детето | 2017-06-30

Знаете ли какво е  полярна ледена шапка?

Полярна ледена шапка – това име, този израз не ви ли звучи много интересно? Сещате ли се какво може да стои зад него? Дали пък не е наистина някаква шапка, някакво ново шантаво изобретение, което да ви пази хладно през лятото? Може би е шапка с климатик или със специално място за лед, който да разхлажда? Какво ще кажете за идеята да е нов вид сладолед? За последното не сме сигурни, може и да съществува такъв сладолед, но със сигурност името е взето от съвсем друго място!

Полярните ледени шапки са куполообразни слоеве от лед намиращи се в близост до Северния и Южния полюс. Те се образуват, тъй като полярните райони разположени на по-голяма географска ширина получават по-малко топлина от Слънцето, отколкото другите райони на Земята. В резултат на това средните температури на полюсите могат да бъдат много ниски. Полярните ледени шапки всъщност не са просто куп ледове, те са много важни за живота на планетата Земя, защото съдържат по-голямата част от питейната вода за всички нас. Всъщност учените са изчислили, че 70% от прясната вода на Земята се намира точно там.

За съжаление, средните температури на полюсите са започнали да нарастват през последните години поради промените в околната среда. Тъй като температурите се повишават, полярните ледникови шапки започват да се топят и да се разпадат. Сателитните снимки на НАСА показват, че полярните ледени шапки се свиват с 9% на всеки 10 години. Променящата се среда на полюсите засяга местните хора, животни и растения. Животните като тюлени, полярни мечки и китове могат да бъдат принудени да променят своите модели на естествена миграция. Хората, живеещи в крайбрежните села пък трябва да изоставят домовете си, докато морското равнище се покачва. Ефектите от топенето на полярните ледени шапки може един ден да се почувства далеч отвъд полюсите. Тъй като полярните ледени шапки се разтопяват, морските нива започват да се покачват, създавайки сериозни проблеми за крайбрежните райони по света.

За щастие, ние можем да дадем своя принос и да помогнем да се забавят и да се предотвратят екологичните промени причиняващи топенето на полярните шапки. Учените твърдят, че използването на изкопаеми горива като нефт, въглища и газовете отделяни при изгарянето им са най-големите виновници. Те „улавят“ топлината в атмосферата, което води до по-високи средни температури. Учените наричат това явление „глобално затопляне“. Какво можете да направите, за да предотвратите глобалното затопляне? Спестете енергия! Някои общини са започнали да използват възобновяеми ресурси, като например слънчева енергия (от Слънцето) и вятърна енергия. Разбира се вие сами трудно ще използвате слънчеви батерии, но това не значи, че не може да направите нещо. Лесно е: изключвайте компютъра, когато няма да го ползвате повече от час, изваждайте зарядните от контакта, когато не са ви необходими и изключвайте лампите, когато излизате от стаята!

Вижте още:
Какво е полярно сияние и как се получава?
10 разлики между Северния и Южния полюс
Гренландия – земята на ескимосите



Коментари
1 коментар

гергана мазнева, 33 г.,

Публикувано на 12.01.2023

искам да знам какво означава полярна ледена шапка

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град