важните неща

Начало | важните неща | Знаете ли какво да правите в случай на спешност?

Знаете ли какво да правите в случай на спешност?

Аз детето | 2017-09-27

Знаете ли какво да правите в случай на спешност?

Не са ли приятелите ви и членовете на семейството ви велики? Те винаги са там за вас, когато имате нужда от тях. Ако се почувствате болни, те ви водят на лекар или правят каквото могат, за да се чувствате по-добре. Ако паднете от колелото и раните коляното си, те са там, за да ви помогнат да го почистите и да сложите превръзка върху раната. Светът може да бъде опасно място. Има всякакви злополуки, които се случват всеки ден. От автомобилни произшествия и пожари до здравословни проблеми и природни бедствия, извънредните ситуации могат да се случат по всяко време, навсякъде. Чудесно е, че приятелите и членовете на семейството често са наблизо в случай на авария. Но какво ще стане, ако сте сами и възникне спешен случай? Или какво, ако спешността се случи на някой друг и вие сте човекът, който трябва да му помогне? Знаете ли какво да правите в случай на спешност?

Важно е да знаете какво да правите при различни видове спешни случаи. Ако знаете как по-бързо да намерите помощ и да помогнете на нуждаещите се – това може да окаже огромна разлика в нещата, които се случват по-натам. Бързото реагиране при спешност може дори да спаси живот! Затова запомнете...

В случай на спешност, най-важното нещо, което можете да направите, е да получите помощ възможно най-бързо. Това може да означава намиране на близък възрастен веднага. Или може да означава повикване за помощ през телефона. Когато се обаждате за помощ, номерът, който трябва да запомните, е 112. Ако някога трябва да се обадите на 112, уверете се, че това наистина е спешен случай. Поемете дълбоко въздух и просто отговаряйте на въпросите, които операторът ще ви зададе. Най-важното, което трябва да направите, когато се обадите на този телефон е да обясните кратко и ясно естеството на аварийната ситуация, къде се намирате и какъв вид помощ е необходима. След това специално обученият човек, който отговаря на повикването ви евентуално може да ви даде някои инструкции, така че да можете да направите нещо наистина необходимо, докато помощта дойде. Слушайте внимателно и не затваряйте телефона преди това да ви бъде изрично казано.

Важно е също така да запомните вашите собствени ограничения в случай на спешност. Ако не сте лекар или обучен пожарникар, може да причините повече щети или да влошите нещата в извънредна ситуация, ако се опитате да направите неща, които са извън вашите възможности. Ето защо е важно да получите помощ от квалифицирани хора възможно най-бързо. Понякога най-добрата помощ, която може да окажете на себе си или на друг в беда е да останете спокойни. Повтаряйте си, че помощта е на път и останете с човека на когото помагате докато тя пристигне. Уверете се обаче, че сте наясно с обкръжението си. Няма да бъдете в никаква помощ, ако и с вас се случи нещо! И най-важното, не тръгвайте да правите нещо сами, освен ако специалист не ви е казал, при всички други случай помолете някой възрастен, който да се намеси!

Прочетете и още няколко важни съвета, за да сте подготвени за всичко:
Когато сте сами вкъщи – важни правила и съвети
Изгубил си се навън... Не се паникьосвай!



Коментари
1 коментар

Симона Тодорова , 13 г.,

Публикувано на 12.02.2018

Прекрасна статия

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град