Растения и животни

Начало | Растения и животни | Знаете ли как растат най-популярните плодове, зеленчуци и ядки – първа част

Знаете ли как растат най-популярните плодове, зеленчуци и ядки – първа част

Аз детето | 2017-02-22

Всеки знае как изглеждат любимите му плодове и зеленчуци, за да бъдат вкусни и годни за консумация: бананът да е жълт, доматът да е червен, портокалите оранжеви. Бадемите пък са кафяви. Особено когато са подредени на рафтовете в супермаркета или сложени в пликчета с надписи, можем само за един миг да ги фиксираме и да отидем да си изберем няколко. Но чудили ли сте се как изглеждат някои от тези вкусни дарове на природата преди да попаднат в магазина? За вас намерихме тези интересни снимки, които ще ви помогнат да видите плодовете, зеленчуците и няколко вида ядки в напълно нова светлина. От бананите през сусама, до кивито – тези снимки на вкуснотиите преди да бъдат обрани със сигурност ще ви накарат да мислите по различен начин за нещата, които ядете всеки ден!

Сусамът е популярен и ценен от древността. Използвал се е главно в кулинарията и медицината. Преди употреба сусамовите семена обикновено се препичат. Поръсват се върху хлябове, сладкиши. Има два основни вида сусам – бял и черен. И двата вида се използват в азиатската кухня, главно за панировка и подправяне на салати и рибни ястия. Отглежда се в Северна Африка, Средиземноморието и др.; най-много в Индия, Китай, Пакистан; в България – в южните райони. Този кичест храст с височина близо два метра и мъхести листа, излъчва омайващ аромат по време на цъфтеж. Неговите бели или розови цветове се превръщат в шушулки, пълни с малки плоски, овални семенца – бели, кремави, кафяви или черни на цвят в зависимост от сорта.



Фъстъците
, въпреки че повечето от нас не знаят, идват от бобовото семейство – точно като боба или граха, а не от семейството на ядките. Фъстъченото растение може да порасне около 30 до 50 см високо и произхожда от Бразилия. Местните жители там ядели фъстъците, като част от редовния си хранителен режим. По-късно тези ядки били разнасяни и търгувани чрез лодки, които отивали в Северна Америка и така намерили път към съвременния свят. Сега Индия, тропическа Африка и Китай са водещи страни в производството на фъстъци. Фъстък е едногодишно тревисто растение, както сами виждате, това което ние ядем са всъщност семената на растението, които се раждат в корените му.


Червената боровинка е вечнозелен храст с ядливи плодове. Въпреки че има култивирани сортове, се берат и дивите, от които се прави сладко. Расте като компактен малък храст с височина 10-40 см. Растението е много издръжливо на ниски температури под -40 °C. Храстът е разпространен по каменливи поляни в иглолистни гори – расте в Средна и Западна Стара планина, Западни и Средни Родопи, Рила, Витоша, Пирин, Беласица, Средна гора (включително Лозенска и Плана планина).



Кашуто
е особен вид ядка. То се отличава по това, че всъщност не е черупков плод, а обикновен плод, който съдържа в себе си ядка. Първоначално то идва в Европа и Азия от далечната слънчева Бразилия. Особеното е, че плодовете на това растение не могат да се намерят на пазара, по простата причина, че плодът кашу се разваля буквално за едно денонощие и практически е невъзможно да се достави в страните от Европа и Азия. Затова пък ядките му са съвсем друго нещо! Те могат лесно да се доставят и са известни по целия свят.


Какао
са наричани семената на какаовото дърво (какаови зърна) или направеният от тях прах. Какаото е един важен продукт за износ на много развиващи се страни и служи във втечнена форма за направата на шоколада. Какао се нарича и питието приготвено от какаов прах, мляко и захар. Думата какао идва от езикът на Ацтеките – Науатъл. Произходът е от тамошната дума cacahuatl, което значи какаово зърно и оттам е произлязло испанското cacao. Историята на отглеждането на какаото започва в Средна Америка. Ацтеките познавали растението от 14-ти век, когато то било свещено за тях. Тогава се гледало на него като подарък от бог Кетцалкуатъл и било много ценено. Зърната получени от неговия плод били ползвани не само за обредни пожертвования, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани за направата на едно леко люто питие с много подправки, което нямало много общо с вкуса на днешното какао. Маите приготвяли питието от вода, какао, царевица, ванилия и смлени чили чушки. Когато испанските „конкистадори“ 1519 превзели Мексико и подчинили ацтеките, те открили много бързо кафявото злато. В съкровищните камери на Монтесума II, последния ацтекски цар, испанците намерили голямо количество какао. Като се има предвид, че по онова време един роб струвал около 100 какаови зърна, това било огромно съкровище.

Снимки: boredpanda.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град