новини детски

Начало | новини детски | „Животът на Лота“ – хитова немска книжна поредица идва и у нас с 200+ пухкави зайчета

„Животът на Лота“ – хитова немска книжна поредица идва и у нас с 200+ пухкави зайчета

Аз детето | 2017-09-08

„Животът на Лота“ – хитова немска книжна поредица идва и у нас с 200+ пухкави зайчета

„Животът на Лота“ (ИК „Сиела“) е нова забавна поредица за деца, посветена на приятелството, детските вълнения и свежия хумор. Богато илюстрираната и оформена като дневник книжка „Животът на Лота. Зайчета, зайчета навсякъде!“ от немската писателка на детски истории Алис Пантермюлер е първата книжка от поредицата, която излиза на български език.

Запознайте се с Лота Патерман. Тя вече е голяма – на 10 години е и е в 5 клас. Не учи в начално, а в Средно общообразователно училище „Гюнтер Грас“, където е и най-добрата ѝ приятелка Шайен. Двете седят на един чин, а госпожата по немски – със звучното име Гизела Акам, постоянно им причинява излишни главоболия. Лота е най-голямото от три деца в семейството на щура майка, която редовно практикува телешопинг и посещава странни индийски магазини, и баща училищен преподавател. Двете по-малки – и особено палави – братчета близнаци и костенурката Хеестерс, която винаги е на неподходящото място вкъщи, са (не)желан от Лота бонус, който редовно ѝ създава грижи. Героинята на Пантермюлер много обича палачинки, както и животни, но мрази от сърце брюкселско зеле и блокфлейтата, на която определено не умее да свири, въпреки че трябва да репетира всеки ден.

Освен досадната блокфлейта, на Лота ѝ се налага да се справя и с други ежедневни проблеми – например с пикантните индийски манджи на майка си, с нежеланието на родителите ѝ да ѝ купят домашен любимец и мобилен телефон или с лудото куче на възрастната съседка, която едва ходи, но редовно играе тенис с приятелки. Всички тези проблеми обаче намират своето решение, когато Лота се срещне с най-вярната си приятелка Шайен и нейните 200+ зайчета. При всяка тяхна среща двете момичета измислят поредица от планове, кой от кой по-смешен и приключенски. А какви идеи само им идват наум...

„Животът на Лота. Зайчета, зайчета навсякъде!“ е топла и забавна история, в чиято героиня всяко малко момиче ще види себе си, а всяка пораснала госпожица ще си припомни лудешките си детски години. Адаптацията на корицата на „Животът на Лота. Зайчета, зайчета навсякъде!“ е на Фиделия Косева. Илюстрациите са в оригинал – от Даниела Кол. Преводът от немски език е на Виолета Вичева.

Алис Пантермюлер е известна авторка на детски книги. Още от дете мечтае да стане „книгописачка“ или учителка. След като завършва програма за обучение на учители, известно време практикува като помощник-учител по немски език в Шотландия.

Даниела Кол рисува от дете, изкарвайки си прехраната в междучасията с „драсканици“, които продава на лелички и дядовци. След като завършва училище следва комуникационен дизайн в Мюнхен, а от 2001 г. работи като илюстратор и график на свободна практика. Живее в Мюнхен с мъжа си и костенурката си.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град