Растения и животни

Начало | Растения и животни | Защо змиите сменят кожата си?

Защо змиите сменят кожата си?

Аз детето | 2019-07-08

Защо змиите сменят кожата си?

Навън е прекрасен топъл ден и с най-добрия си приятел или приятелка решавате да излезете навън и да се помотаете сред природата – в планината или на близката голяма поляна. Все пак понякога е полезно да се разходиш не само из мола, нали така? И докато слънцето блести и се прокрадва през върховете на дърветата, вие ходите по пътеките, наслаждавайки се на миризмите на растенията и звуците на птиците наоколо. Докато вървите виждате нещо, блокиращо пътеката. Изглежда почти като змия… но не съвсем. Какво би могло да бъде? Докато се приближавате, разбирате, че това е дълго парче змийска кожа! След като проверявате зоната, за да се уверите, че наблизо няма истински змии, вземете змийската кожа, за да я разгледате по-отблизо. И докато разглеждате здравата змийска кожа, започвате да се чудите... защо змиите сменят кожата си?

Простият отговор е, че змиите сменят кожата си като всички други животни. Всички животни го правят – дори вие! При бозайниците, особено хората, това е непрекъснат процес, който рядко се забелязва обаче. Смяната на кожата при влечугите протича различно! Вместо непрекъснат процес, влечугите периодично отделят кожата. Змиите са още по-уникални, защото кожата им обикновено се отделя на едно парче. Ако някога сте виждали змийска кожа, знаете, че изглежда, че змията просто се е изхлузила от кожата си, почти като да свали чорап! Учените наричат този процес екдиза, макар че понякога може да чуете и термините „кълцане“ и „ливане“. За този процес има една основна причина: тя им омалява и става по-малка от тялото им, затова им трябва нова кожа. Освен това това е и най-ефективният начин за премахване на паразити. Когато змията расте, кожата ѝ се разтяга. За разлика от човешката кожа, кожата на змията не расте, докато животното расте. В крайна сметка кожата на змията достига точка, от която по-нататъшен растеж не е възможен. Когато това се случи, под сегашния расте нов слой кожа. Веднага след като завърши, старата кожа се отлепя, оставяйки след себе си змийска черупка заедно с всички паразити, които може да са били прикрепени към нея.

За да оставят старата си кожа зад себе си, змиите могат да плуват, за да позволят на водата да разхлаби старата кожа още повече. Когато са готови да изхвърлят стария слой, те създават разкъсване в старата кожа, обикновено в областта на устата или носа. Те често правят това чрез триене в груб, твърд предмет, като скала или дърво. След като старият слой на кожата е бил нарушен, змията пробива пътя си през стария слой, докато не бъде напълно премахнат. Змиите сменят кожата си доста често. От два до четири пъти годишно. Тази средна стойност варира в зависимост от възрастта и видовете. Младите змии, които активно растат, могат да правят това и на всеки две седмици.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град