любопитно

Начало | любопитно | Защо супергероите крият истинските си имена, от какво ги е страх

Защо супергероите крият истинските си имена, от какво ги е страх

Аз детето | 2017-06-29

Защо супергероите крият истинските си имена, от какво ги е страх

Какво е това? Там в небето! Това е птица? Може ли да е самолет? Не! Това е Супермен! Той идва да спаси деня. Престъпниците и злодеите трябва да внимават. Супермен няма да понесе никакви зли щуротии, докато е на служба. Ако сте запознати със Супермен от комиксите или филмите, знаете, че той има тайна супергероева идентичност. Когато не носи пелерина и не спасява планетата, той е просто Кларк Кент – кроткият репортер на вестник „Дейли Планет“. Супермен не е единственият супергерой с тайна идентичност. Когато Батман не се бори с престъпността по улиците на Готъм, той се подвизава под името Брус Уейн. По същия начин, Спайдърмен е Питър Паркър, когато не лети с мрежите, за да улови престъпниците в действие. Защо супергероите имат тайни идентичности така или иначе? Не могат ли просто да живеят сред хората като Супермен, Батман и Спайдърмен? Защо да се разхождате наоколо като Кларк Кент, Брус Уейн и Питър Паркър?

Тъй като супергероите не са истински, трябва да погледнем към техните създатели и причините и идеите им за тяхната тайна идентичност. Представете си се в ролята на супергерой. Летете, бъдете адски бързи или спирайте времето... Тогава можете да си представите, че ще има някои добри причини да запазите истинската си самоличност в много добре пазена тайна.

Личността на Питър Паркър позволява Спайдърмен да живее сравнително нормален живот, когато той не е зает със спасяването на света. Можете ли да си представите колко трудно би било Спайдърмен да пазарува хранителни стоки или да отиде на кино? По същия начин идентичността Кларк Кент позволява на Супермен да защитава тези, които обича от възмездие, което може да дойде от врагове, които са знаели истинската му идентичност. Ако Лекс Лутор знаеше за Кларк Кент, можете да се обзаложите, че Лоис Лейн (любимата на Супермен) ще бъде в много голяма беда! Батман също би се страхувал, ако враговете му знаеха, че Брус Уейн стои зад маската. Поддържането на тайната на човешката идентичност позволява на Батман да бъде по-ефективен борец срещу престъпленията.

Виждате ли колко е просто? Сега ако се чудите откъде е започнало всичко това, също можем да ви кажем. Докато хората са използвали тайни идентичности в историята по различни причини, използването на тайна идентичност от супергерой датира от началото на 20 век. Знаете ли, че не само супергероите използват тайни самоличности. Това правят и някои истински хора, че дори и така добре познатата отпреди няколко години Хана Монтана. ;-) По същия начин много писатели пишат под така наречените псевдоними. Например известният автор Питакъс Лор, най-популярен с романа си „Аз съм номер четири“ всъщност се казва Джеймс Фрей. Авторката на Хари Потър, Дж. К. Роулинг пък написва много книги за възрастни под псевдоним. Причината за това е проста! Според нея и издателите ѝ, ако хората видят, че детска писателка пише и книги за възрастни, щели да бъдат предубедени и нямало да оценят книгите ѝ подобаващо!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град