интересно

Начало | интересно | Защо рядко запомняме сънищата си?

Защо рядко запомняме сънищата си?

Аз детето | 2020-03-02

Защо рядко запомняме сънищата си?

Спомняте ли си последния си сън, за какво беше той и кога го сънувахте? Половината от вас ще отговорят, че това е било снощи и ще го разкажат с подробности, но другата половина от вас трудно ще се сетят. Но защо? Това ще ни обяснят френските учени, които открили защо някои хора не могат да си спомнят сънищата на следващия ден, а други са в състояние да ги разкажат все едно се е случило преди малко.

Екипът на д-р Перин Рюби от Научноизследователския център по неврология в Лион идентифицирал област в мозъка, където се съхраняват и запомнят сънищата ни докато спим. По време на експериментите, в които участвали 41 доброволци, бил използван томограф с позитронна емисия, който регистрирал спонтанната мозъчна дейност по време на относителна будност и на сън.

Доброволците били класирани в две групи според резултатите. В първата попаднали хората със силни спомени, които си спомняли средно по 5 сънища седмично. Във втората попаднали тези с по-неуслужлива памет – с по 2 запомнени сънища на месец.

Представителите на първата група показали по-висока спонтанна мозъчна дейност както в относително будно, така и в заспало състояние в медиалния префронтален кортекс и слепоочно-теменната връзка. Последната е участък в мозъка, отговорен за насочването на вниманието под влиянието на външни въздействия. Учените били озадачени от факта, че някои от участниците в експеримента имали ясни спомени за сънищата си всяка сутрин, докато други с мъка възпроизвеждали дори и един. Оказало се, че доброволците с по-добра сънна памет показвали и много по-усилена спонтанна дейност в центъра на обработката на информация на мозъка – слепоочно теменната връзка. Този „неврологичен кипеж“ стимулирал запечатването на сънищата в паметта.

Учените предполагат, че усилената спонтанна мозъчна дейност спомага за събуждането нощем и улеснява запаметяването на сънища през кратките периоди на будност. Оказва се, че дълбоко спящият мозък, нереагиращ на външни сигнали, е този, който най-малко запомня сънищата.

Интересно, нали? А сега бихме искали да разберем от самите вас от кои сте – кой е последният сън, който си спомняте и откога е той?

Снимка: sxc.hu



Коментари
2 коментара

Диди ツ, ,

Публикувано на 21.02.2014

ツ Интересно. Според мен, докато сънуваме душата ни се отделя от тялото и започва да живее свой живот. Често в сънищата се сбъдвам мечтите ни - това е вълшебното им. Сънуваш, че пътешестваш из цялата Земя, че попадаш на космически кораб, че си разгадал най-пазената тайна на света... :) ツ :*)

Pavche Любенова, 12 г.,

Публикувано на 21.02.2014

На мен мечтата ми е да си имам братче или сестриче и преди 2 години сънувах, че имам, но катои се събудих бях много тъжна!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град